kompanija ikea srbija dobila priznanje

AmCham i Kearney: Dosledna primena ESG strategija ključna za privlačenje investicija

SrbijaU fokusu

30.5.2023 18:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

AmCham i  Kearney: Dosledna primena ESG strategija ključna za privlačenje investicija AmCham i  Kearney: Dosledna primena ESG strategija ključna za privlačenje investicija
Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i konsultantska kompanija Kearney dodelili su titulu „ESG Šampion“ za 2023. godinu kompaniji IKEA Srbija. Ovo priznanje, kompanija... AmCham i  Kearney: Dosledna primena ESG strategija ključna za privlačenje investicija

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i konsultantska kompanija Kearney dodelili su titulu „ESG Šampion“ za 2023. godinu kompaniji IKEA Srbija.

Ovo priznanje, kompanija IKEA je zaslužila pokazujući najviši stepen zrelosti u primeni principa ESG-a na lokalnom tržištu, što su pokazale višemesečne analize i intervjui sprovedeni od strane eksperata konsultantske kuće Kearney među zainteresovanim kompanijama članicama AmCham-a, navodi se u saopštenju.

„Prepoznajući značajne napore koje kompanije ulažu u oblastima zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja, Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) u saradnji sa konsultantskom kućom Kearney sprovela je među svojim članicama istraživanje o primeni ESG (Environmental, Social, Governance) principa i standarda u lokalnom kontekstu. Cilj ove inicijative je davanje priznanja onim kompanijama koje postižu najbolje rezultate u ovim oblastima, isticanje najboljih ESG praksi na srpskom tržištu, ali i otvaranje diskusije o najčešćim greškama koje kompanije prave u implementaciji ESG strategija i načinima na koje ih je moguće prevazići“, ističe se u saopštenju.

„Rezultati ovog istraživanja ukazuju na rastući značaj pitanja održivosti među kompanijama koje posluju u Srbiji. Vidljivo je povećanje svesti o važnosti dosledne implementacije ESG strategija za privlačenje investicija i razvoj poslovanja, upravljanje rizicima, povezivanje sa zaposlenima, krajnjim potrošačima, i ostvarivanje pozitivnog društvenog uticaja. Čak 94 odsto anketiranih kompanija članica AmCham-a prepoznaje da je sprovođenje ESG strategije veoma važno za privlačenje investicija“, naglasio je Ronald Seliger Ronald Siliger, potpredsednik AmCham-a komentarišući istraživanje.

Izvršni direktor konsultantske kuće Kearney Marko Derča, rekao je da je izuzetno bitno što se ovom inicijativom omogućava povratna informacija velikom broju kompanija koje inače ne bi imale priliku da dobiju uvid u svoju ESG zrelost.

„Za nas je ovaj događaj prvi u nizu, a ESG Šampion inicijativa je projekat u koji ćemo nastaviti da ulažemo, kako u Srbiji, tako i u ostalim zemljama u regionu“, dodao je Derča.

Ekaterina Egorova, izvršna direktorka IKEA South East Europe rekla je da u kompaniji IKEA, održivost u osnovi svega što rade i posvećeni su pokretanju pozitivnih promena u svetu.

„Ovo priznanje je pokazatelj uloženog truda i strasti naših zaposlenih i partnera koji su doprineli našoj ambiciji da stvorimo održiviju budućnost za mnoge ljude“, istakla je ona.

Nakon proglašenja, usledile su tri panel diskusije koje su okupile predstavnike privrede u razgovorima o značaju razvoja zelenog portfolija za sticanje globalne konkurentnosti, generacijskim i kulturološkim razlikama kao prilici za vrhunski poslovni učinak, kao i najboljim praksama odgovornog korporativnog upravljanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...