angažovala ih vlada, a savetovali velike kompanije da plate manje poreza

Skandal u PwC potresa Australiju

PoreziSvet

30.5.2023 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Skandal u PwC potresa Australiju Skandal u PwC potresa Australiju
Australijski ogranak menđunarodne revizorske grupacije PricewaterhouseCoppers (PwC) naložio je devetoro svojih partnera da stupe sa pozicije u svetlu istrage koja je za samo nekoliko... Skandal u PwC potresa Australiju

Australijski ogranak menđunarodne revizorske grupacije PricewaterhouseCoppers (PwC) naložio je devetoro svojih partnera da stupe sa pozicije u svetlu istrage koja je za samo nekoliko dana postala glavna tema u Australiji.

Sa sedištem u Londonu, PwC je jedna od članice takozvane velike računovodstveno-revizorske četvorke, zajedno sa kompanijama Deloitte, EY i KPMG.

U Australiji je u toku detaljna istraga da se utvrdi ospeg posledica pošto su neimenovani stručnjaci PwC savetovali menadžmente multinacionalnih kompanija kako da izbegnu plaćanje poreza u zemlji, i to prema izmenama zakona u čijim izradama su i sami učestvovali kao angažovani nezavisni konsultanti od strane Vlade Australije.  

Pored devetoro eksperata, svoju dužnost prestao je da vrši i predsedavajući upravnog odbora kompanije i odbora za rizike. Reuters javlja i da je započet proces “ograničavanja” usluga koje se pružaju vladinim agencijama.

“Najavljujemo ove mere, uprkos činjenici da istraga nastavlja, jer shvatamo da naši zainteresovani klijenti žele više transparentnosti kako bi povratili poverenje u firmu“, izjavila je Kristin Stabins (Kristin Stubbins), vršiteljka dužnosti izvršnog direktora PwC Australia.

Njen prethodnik, izvršni direktor Tom Sejmur (Tom Seymour) ranije ovog meseca podneo je ostavku nakon otkrića koja je prvi objavio list Australian Financial Review.

Kako je ranije objavljeno u medijima, jedan od partnera u firmi koristio je poverljive informacije o vladinim planiranim poreskim reformama da potakne poslovanje sa multinacionalnim klijentima i pomogne im da plate manje poreza .

Australijska policija saopštila je prošle nedelje da je pokrenula krivičnu istragu protiv kompanije PwC i njenog bivšeg partnera Pitera Kolinsa (Peter Collins) zbog „navodne zloupotrebe poverljivih vladinih informacija“.

Međutim, Kristin Stabins nije prihvatila pozive novinara da objavi imena svih zaposlenih koji su kompromitovani, jer su imali pristup imejlovima vezanim za procurele informacije. U svojim izjavama, ona i dalje insistira da nijedna poverljiva informacija nije korišćena kako bi se klijentima omogućilo da plate manje poreza.

Ministarstvo finansija saopštilo je u utorak rano po srendjoevropskom vremenu da će najverovatnije raskinuti ugovor sa kompanijom PwC, a pravne posledice i eventualne tužbe se razmatraju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...