tokom dva dana ulaz besplatan za sve posetioce

Šesti ESTAM festival dovodi dragulje World Music scene u Kragujevac

KulturaLifestyleManifestacijeSrbijaSvet

17.8.2023 18:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Šesti ESTAM festival dovodi dragulje World Music scene u Kragujevac Šesti ESTAM festival dovodi dragulje World Music scene u Kragujevac
Međunarodni World Music Festival ESTAM biće održan u Kragujevcu 18. i 19. avgusta. Početak programa oba festivalska dana biće u 21h, a ulaz na... Šesti ESTAM festival dovodi dragulje World Music scene u Kragujevac

Međunarodni World Music Festival ESTAM biće održan u Kragujevcu 18. i 19. avgusta. Početak programa oba festivalska dana biće u 21h, a ulaz na sve koncerte je slobodan.

Šesti po redu ESTAM WMF je u organizaciji Studentskog kulturnog centra Kragujevac, a partner na projektu je Multikultivator, servis za razvoj kulture i umetnosti.

Prvog dana festivala nastupaće dva poznata DJ-a.  

Tek četiri godine na DJ sceni, a već izrazito prepoznatljiv po prirodnom odnosu sa publikom vodeći ih kroz groovy selekcije afričkih ritmova. Sjajnim osećajem za miksovanje NZA uvek uspeva sve da razigra i odvede publiku u svet apsolutne slobode pokreta i plesa kombinujući više žanrova (disco, nu disco, house, afrobeat).

Goran Simonoski je muzički producent i DJ, aktivan na domaćoj sceni više od dve decenije. Njegovi projekti Belgradeyard Sound System, Piece of Shh, Brickwall Brigade i, od 2015. TAPAN, našli su put na izdanjima renomiranih izdavačkih kuća kao što su Soundway, Cosmic Sounds, Ninja Tune, Malka Tuti i drugih. Goran je takođe bio i jedan od osnivača i organizatora kultnog festivala elektronske muzike – Dis-patch.

Kao DJ, Goran se ne drži jednog muzičkog pravca, već njegovi setovi šetaju od Afrike do Jamajke, istražujući izlomljene (poli)ritmove i mistične melodije, piše u saopštenju festivala. Njegova radijska emisija YARDSTYLE emituje se jednom mesečno na berlinskom radiju D59B, već pune dve godine.

Pored njihovih nastupa, ovogodišnji ESTAM drugog danas donosi nešto zaista posebno. ESTAM predstavlja originalni projekat pod nazivom Burning from the Inside. Grupa izuzetno talentovanih muzičara iz različitih krajeva sveta se udružila u ekskluzivnu super-grupu.

Prvu ESTAM super-grupu čine Radik Tyulyush iz Republike Tuve, majstor tuvanskog grlenog pevanja i tradicionalnih instrumenanta. Pridružiće mu se Oliver Josifovski, virtuoz na kontrabasu iz Severne Makedonije, i Lav Kovač, bubnjar iz Srbije, kao slobodni umetnik na raznim perkusionističkim instrumentima.

U ulozi muzičkog direktora ovog nesvakidašnjeg projekta je programski selektor festivala, Vladimir Đorđević. On će biti vodič na putovanju sa ovim neverovatnim muzičarima, uklapajući njihove različitosti i pojedinačne talente koji svaki od njih nosi u sebi u harmoničnu saradnju koja obećava da iskaže njihovu ljudsku i muzičku kreativnost na najzbudljiviji način.

‘Burning from the Inside’ je samo početak. Svake godine, ESTAM super grupa će dobiti novo ime i novog muzičkog direktora, stvarajući novo muzičko iskustvo koje se neprestano razvija i poput sonične avanture koja se odvija pred vašim očima i ušima, pomera granice i prevazilazi očekivanja.

Dakle, ako ste radoznali i otvorenog srca, spremni da vas oduva fuzija kultura i karaktera, sudar muzičkih stilova i nepatvoreni sjaj ESTAM super grupe, pridružite nam se na nesvakodnevnom muzičkom putovanju tokom kojeg ćete poželeti da ne propustite ni jedan jedini zvuk!

Drugog dana nastupiće i Monika Lakatoš Trio.

Monika Lakatoš je rođena u Budimpešti u porodici Olah Roma. Otac i tetke su je učili da peva. Davne 1996. godine je pobedila u najpopularnijem mađarskom takmičenju talenata na koji je prijavljena bez njenog znanja. Nakon nastupa sa raznim bendovima, Monika i njen suprug Mihali „Mazsi“ Rostas osnovali su grupu Romengo, koja izvodi originalne pesme ukorenjene u muzičkoj tradiciji Olah Roma. Ovaj World Music bend je gostovao širom Evrope (Berlinska filharmonija, Frankfurtska opera…) i nastupao u osam južnoameričkih i azijskih zemalja.

Oba albuma sastava Romengo našla su se u 10 najboljih na listi World Music Charts Europe, a Monikin prvi solo album Romanimo (2017), gde peva spore, srceparajuće halagto pesme romsko-mađarske muzičke tradicije je izabran za top 5 na World Music Charts Europe. Godine 2018. osnovala je sastav Monika Lakatos & Gipsi Voices u nastojanju da predstavi i očuva kulturu Olah Roma u njenom najčistijem tradicionalnom obliku.

Monika je nagrađena nagradom Monika Lakatos & Gipsi Voices na festivalu Babel Med 2007. Takođe je dobila Nagradu za paralelnu kulturu na festivalu Mediavave 2013, a nagrađena je i Nagradom mađarske vlade za manjine.

Godine 2019. bila je predstavljena na Kult50, listi 50 najuticajnijih mađarskih umetnika magazina Fidelio. I na kraju, ali ne i najmanje važno, Monika je 2020. godine dobila WOMEKS Artist Award, najprestižniju World Music nagradu. Ova nagrada se često pominje kao Oskar za World Music, koju je Monika dobila kao prvi romski izvođač. Sa svojim Folktriom izvodi mađarske (lovari) romske pesme koje obogaćuje muzikom drugih nacionalnosti, pri čemu posebnu pažnju posvećuje tradiciji sopstvene kulture. U ovoj formaciji, prati je gostujući perkusionista Antal Mate Kovacs i njen suprug Mihali Mazsi Rostas na gitari i vokalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...