Zabeležen blagi rast cena pšenice

Smanjena ponuda na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

23.12.2022 15:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjena ponuda na Produktnoj berzi Smanjena ponuda na Produktnoj berzi
Na tržištu žitarica u nedelji na izmaku zabeležena je manja ponuda u odnosu na tražnju, dok je soja izostala iz berzanskog trgovanja. Cena pšenice... Smanjena ponuda na Produktnoj berzi

Na tržištu žitarica u nedelji na izmaku zabeležena je manja ponuda u odnosu na tražnju, dok je soja izostala iz berzanskog trgovanja. Cena pšenice je rasla nakon periodakonstantnog silaznog trenda.

Na novosadskoj Produktnoj berzi u odnosu na prethodnu nedelju trgovanje je bilo manje za 19,3 odsto i ukupno je prometovano 3.293 tone, sa finansijskom vrednošću od 120.686.819 dinara.

Kako piše u zvaničnom izveštaju s berze, nastavljen je negativni cenovni trend na tržištu kukuruza. Primetna je blaga odsutnost interesovanja prodavaca što utiče na obim trgovanja ovom žitaricom.

Manja ponuda u odnosu na tražnju beleži se od početka nedelje, što je uticalo na dalji pad cene u odnosu na prošlu sedmicu. Kukuruzom se trgovalo od 30,60 do 31,40 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti da li roba ima analizu na aflatoksin. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosila je 31,01 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 1,02 odsto.

Nakon konstantnog pada cene od početka meseca, na tržištu pšenice zabeležen je pozitivan cenovni trend. Ponuda je od početka nedelje izrazito slaba, dok je interesovanje kupaca najviše bilo za pšenicu sa proteinom od 11,5 do 12 odsto. U ukupnom nedeljnom trgovanju, količinski se pšenicom i dalje najviše trguje.

Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 32,70 do 34,50 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponderisana cena iznosi 34,21 din/kg bez PDV-a (37,63 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast od 1,63 odsto.

Soja je ove nedelje izostala iz trgovanja. Interesovanje kupaca bilo je nešto veće u odnosu na ponudu, koja gotovo da izostaje sa tržišta. Tražnja je konstantno bila na nižem cenovnom nivou u odnosu na cenovni nivo prodavaca, te usled cenovnog spreda i manje zainteresovanosti prodavaca za prodaju ove uljarice, na robno-berzanskom tržištu nije došlo do zaključenja ugovora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...