Najslabija trgovačka nedelja od početka godine

Smanjena tražnja i pad cena na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

3.2.2023 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Smanjena tražnja i pad cena na Produktnoj berzi Smanjena tražnja i pad cena na Produktnoj berzi
Trgovanje na Produktnoj berzi beleži slabiju aktivnost učesnika u nedelji za nama. Cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile su negativan trend iz prethodne nedelje.... Smanjena tražnja i pad cena na Produktnoj berzi

Trgovanje na Produktnoj berzi beleži slabiju aktivnost učesnika u nedelji za nama. Cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile su negativan trend iz prethodne nedelje. Ukupno je trgovano svega 1.098 tona robe.

Finansijska vrednost prometa najniža je od početka godine i dostiže 40.529.540 din/kg bez PDV-a, što je pad od 59,2 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, napominje se u izveštaju s novosadske Produktne berze.

Kukuruz je bio najviše zastupljen u domaćem robno-berzanskom trgovanju u protekloj nedelji. Ugovori su realizovani od 30,00 do 30,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena iznosila je 30,43 din/kg bez PDV-a (33,47 din/kg sa PDV-om), što je pad od 3,6 odsto.

Ponuda većih količina nije zabeležena na ovom tržištu, dok su s druge strane kupci oprezni u iščekivanju daljeg kretanja cene. U strukturi kupaca su se našli domaći prerađivači i trgovci i regionalni izvoznici.

Za razliku od prethodnog perioda kada je zabeleženo trgovanje većih količina pšenice, dolazi do smirivanja tržišta, te je trgovano svega 100 tona ove žitarice. Pšenica sa minimum 12 odsto proteina trgovana je po ceni od 32,00 din/kg bez PDV-a, što je ujedno i nedeljni ponder.

U odnosu na nedelju dana ranije cena je zabeležila pad od 3,7 odsto. I dalje je prisutna veća ponuda na tržištu, međutim tražnja gotovo da je izostala tokom nedelje.

Na tržištu soje trgovanje je izostalo ove nedelje. Kupci nisu izražavali svoje interesovanje za kupovinom od početka nedelje, što je uticalo na niži nivo aktivnosti na tržištu soje. Ponuda je takođe bila slaba i kretala se u cenovnom rasponu od 66,70 do 67,00 din/kg bez PDV-a, međutim odgovora kupaca nije bilo.

Za razliku od prethodnog perioda kada su bile povećane i tražnja i ponuda uvozne soje, ove nedelje upiti su izostali.

 • VERA

  4.2.2023 #1 Author

  Jos malo pa će rasti cena, tako to ide na berzi.

  Odgovori

 • VERA

  5.2.2023 #2 Author

  Čekaju kupci bolju cenu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.2.2023 #4 Author

  Od pocetka godine proslo mesec dana tek,bice promena na bolje..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...