Pregovori počinju krajem septembra

Srbija očekuje investicije južnokorejske SK Group

InvesticijeSrbijaSvet

11.9.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija očekuje investicije južnokorejske SK Group Srbija očekuje investicije južnokorejske SK Group
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Seulu, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa predstavnicima južnokorejskog konglomerata SK Group, da je „Srbija spremna... Srbija očekuje investicije južnokorejske SK Group

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Seulu, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa predstavnicima južnokorejskog konglomerata SK Group, da je „Srbija spremna da dovede tehnološki napredne, kapitalno intenzivne investicije i da je njena šansa u tome što taj konglomerat nema biotehnološki centar u Evropi“.

Potpisali smo Memorandum o razumevanju, nadam se da tu nećemo propustiti priliku i da ćemo biti evropski biotehnološki centar za Južnu Koreju. Kada vam dođe drugi najveći korejski konglomerat, onda je lako dovesti sve ostale. To je naš neposredni cilj”, objasnila je premijerka.

Ovaj dokument se odnosi na moguću investiciju dela konglomerata koji se bavi biotehnologijama u Srbiji, navela je ona.

Brnabić je napomenula da ne želi da podiže očekivanja, ali i izrazila nadu da ćemo do kraja ove godine doći do finalnog ugovora.

“Imaćemo prvu ogromnu kapitalno-intenzivnu investiciju u Srbiji. U drugoj polovini septembra predstavnici kompanije šalju delegaciju u Srbiju na dalje pregovore. Nadam se da ćemo kao rezultat posete imati prvu veliku investiciju, a za njom i naredne”, istakla je premijerka, piše eKapija.

Ona je podsetila na to da su u poslednjih pet-šest godina u Srbiju ulagale kompanije kao što su NCR i Microsoft, da Srbija ima istraživačko razvojni centar i da se tu, zahvaljujući talentovanim i kreativnim ljudima, razvijaju novi proizvodi i tehnologije.

Prema njenim rečima, od kada je korejska Agencija za promociju trgovinskih investicija 2015. godine otvorila kancelariju u Beogradu, trgovinska saradnja naših zemalja znatno je uznapredovala.

Foto: Beta / Slobodan Miljević

Brnabić je napomenula da smo za 10 godina skoro 50 puta uvećali obim robne razmene. Izvoz u Republiku Koreju povećan je više od 100 puta – sa 2,1 milion na 214 miliona dolara, dok je robna razmena iznosila 585 miliona u 2022. godini, precizirala je premijerka.

Prema njenoj oceni, to je i dalje izuzetno nisko ako pogledamo potencijale za saradnju, zbog čega je ambicija naše zemlje da u naredne dve-tri godine ostvari robnu razmenu od milijardu dolara, a potom i mnogo više.

Predsednica Vlade je navela da politika Srbije podrazumeva da se resursi ne izvoze, već je cilj dovesti partnere, a izvoziti gotov proizvod.

“Postoji mnogo političkih i ekonomskih paralela između Republike Koreje i Srbije, zbog čega će se srpska strana truditi da još mnogo nauči, a znanje se najbolje stiče kada su partneri prisutni u vašoj zemlji”, zaključila je Brnabić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...