SRBIJI 10 MILIONA EVRA ZA KREDITE MIKRO PREDUZEĆIMA, saopšteno je iz Evropskog investicionog fonda

BankeEUIzdvajamoNovacSrbijaVesti

16.7.2020 19:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SRBIJI 10 MILIONA EVRA ZA KREDITE MIKRO PREDUZEĆIMA, saopšteno je iz Evropskog investicionog fonda SRBIJI 10 MILIONA EVRA ZA KREDITE MIKRO PREDUZEĆIMA, saopšteno je iz Evropskog investicionog fonda
Evropski investicioni fond (EIF) obezbedio je 10 miliona evra za kreditno finansiranje oko 4.000 mikro preduzeća u Srbiji, saopštila je grupa Evropske investicione banke.... SRBIJI 10 MILIONA EVRA ZA KREDITE MIKRO PREDUZEĆIMA, saopšteno je iz Evropskog investicionog fonda

Evropski investicioni fond (EIF) obezbedio je 10 miliona evra za kreditno finansiranje oko 4.000 mikro preduzeća u Srbiji, saopštila je grupa Evropske investicione banke.

Zajam iz EIF, koji je deo grupacije EIB, obezbeđen je u okviru finansijskog instrumenta EaSI, koji je deo Programa Evropske unije za podršku zapošljavanju i socijalnim inovacijama, preneo je Tanjug.

EIF i EU potpisale su sa novosadskom „Opportunity bankom“ (OBS) ugovor, a reč je o prvom zajmu ikada potpisanom u okviru instrumenta EaSI, navodi se u saopštenju i dodaje da 34 zemlje imaju pristup ovom fondu. Kako je navedeno, sredstva koja će biti dostupna mikro-preduzećima pod uslovima povoljnijim od tržišnih, obezbeđena su u okviru finansijskog instrumenta EaSI, kojim Evropska unija pruža podršku zapošljavanju i socijalnim inovacijama.

OBS je specijalizovana banka za finansiranje mikro i malih preduzeća na srpskom tržištu, a zahvaljujući ovom zajmu proširiće portfolio svojih finansijskih usluga namenjenih preduzetnicima, posebno onim koji rade u ruralnim područjima.

Kako se navodi ovaj zajam će znatno doprineti bržem razvoju lokalne ekonomije u Srbiji, a ojačaće kreditnu sposobnost OBS koja svojim klijentima pruža i nefinansijske usluge. OBS će biti u prilici da obezbedi preduzetnicima besplatnu edukaciju za unapređenje menadžerskih veština kroz edukativnu platforme za preduzetnike „Sam svoj gazda“.

„Ovaj zajam iz fonda EaSI omogućiće EIF i OBS da pomognu preduzetnicima sa otežanim pristupom finansijama, u koje spadaju i mali poljoprivrednici širom Srbije“, izjavio je izvršni direktor EIF Alen Godar i da dodao da se tako pospešuje razvoj mikrofinansijskog sektora u Srbiji. Komesar EU za zapošljavanje i socijalna pitanja Nikolas Šmit (Nicolas Schmit) naglasio je da će Srbija prva imati koristi od novog EsSl finansijskog instrumenta.

„U ovim teškim vremenima, EU odlučno nastavlja da olakšava pristup mikro finansijama, čime podržava stvaranje novih radnih mesta, jednakih mogućnosti i finansijske inkluzije – takođe i na lokalnom nivou – kao deo inicijative za oporavak Zapadnog Balkana”, izjavio je on. Predsednik izvršnog odbora OBS Vladimir Vukotić dodao je da je podrška mikro preduzetnicima i malim poljoprivrednicima oduvek bio prioritet te banke.

Tagovi
EU
  • Milanka frizerka

    23.7.2020 #1 Author

    Molim da do kraja obijasnite .Pomoc EVROPSKE BANKE je da preko Oportuniti lizinga kupis njihovu robu a ne u novcu.Proverite i obijasnite narodu da se ne zalecu i cekaju nesto cega nema

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...