LEKSIKON 2022: Bojan Stanić

Šteta što smo propustili priliku da povećamo kreditni rejting Srbije

BankePoslovanjeSrbija

30.12.2022 12:06 Autor: Milica Rilak 4

Šteta što smo propustili priliku da povećamo kreditni rejting Srbije Šteta što smo propustili priliku da povećamo kreditni rejting Srbije
Pomoćnik direktora Privredne komore Srbije za strateške analize i baze podataka Bojan Stanić (1985) po struci je makroekonomista. Diplomirao je i odbranio master tezu... Šteta što smo propustili priliku da povećamo kreditni rejting Srbije

Pomoćnik direktora Privredne komore Srbije za strateške analize i baze podataka Bojan Stanić (1985) po struci je makroekonomista. Diplomirao je i odbranio master tezu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nakon početnog profesionalnog iskustva u privatnoj kompaniji iz sektora maloprodaje, karijeru je nastavio u Ministarstvu finansija – Upravi za javni dug, radeći na poslovima emitovanja državnih hartija od vrednosti, odnosa sa investitorima i servisiranja kredita odobrenih od strane međunarodnih finansijskih institucija.

Od 2016. godine je zaposlen u Privrednoj komori Srbije. Član je više radnih grupa i učesnik mnogih foruma i radionica, uklјučujući i značajno iskustvo u medijima.

Bojan Stanić za Biznis.rs izdvaja događaje i ličnosti koje su obeležile 2022. godinu u Srbiji i globalno.

Događaj godine

– Definitivno je to eskalacija političke krize, u vidu rata u Ukrajini, sa svim svojim kratkoročnim i dugoročnim posledicama po privredu Evrope i sveta.

Ličnost godine

– Ukoliko posmatramo globalno, onda su to u negativnom smislu politička rukovodstva SAD i Rusije, koja su propustila priliku da se izbegne rat. U pozitivnom smislu, na nivou Srbije, to su privrednici koji uspevaju da u ovakvim okolnostima uspešno posluju, podižu zaposlenost, uz poštovanje društveno odgovornih normi. Takođe, pažnju usmeravam i na imigrante iz Istočne Evrope, izbeglice i raseljene, koji u Srbiji nalaze posao i započinju novi život u izrazito tolerantnom okruženju.

Najbolji poslovni potez godine

– Uspeh u privlačenju stranih direktnih investicija kroz njihov visok priliv, kao i nastavak visokog rasta prometa i profita IT kompanija u Srbiji.

Poslovni promašaj godine

– Šteta što je propuštena prilika da se poveća kreditni rejting Srbije na investicioni nivo, sa sadašnjih BB+ na BBB- (rangiranje prema Standard and Poor’s), što je naravno posledica usložnjavanja međunarodne ekonomske situacije. Takođe je propuštena prilika da se nastavi sa procesom evrointegracija (potpuna stagnacija), što je posledica kako regionalnih nesuglasica, tako i nedovoljno iskazanog razumevanja za specifičnosti privrede regiona od strane partnera u Briselu.

Očekivanja u 2023. godini

– Treba očekivati nastavak inflatornih pritisaka, uz prosečnu stopu inflacije za Srbiju od oko osam odsto za narednu godinu. Očekuje se i usporavanje privredne aktivnosti, sa stopom rasta od oko 1,5 do dva odsto, ali to umnogome zavisi od razvoja situacije u Evropi. Za očekivati je i da će doći do ograničenog pada kupovne moći stanovništva, zbog nemogućnosti da rast zarada u potpunosti prati rast cena. Posebnu pažnju treba obratiti na pitanje energetske diversifikacije i stabilnosti snabdevanja, uz eventualno ubrzavanje regionalne ekonomske integracije.

  • SNEZANA

    30.12.2022 #1 Author

    A pitanje je da li ce nam se ta prilika ponovo ukazati.

    Odgovori

  • Anna

    30.12.2022 #2 Author

    Vrlo interesantan članak i način razmišljanja…

    Odgovori

  • Milovan94

    31.12.2022 #3 Author

    Ima da ga povećamo u narodnoj godini

    Odgovori

  • MARA

    8.1.2023 #4 Author

    Tek će se u novoj godini osetiti posledice celokupne situacije..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...