prva pravila za automobile bez vozača

Stupio na snagu novi pravilnik o dozvolama za testiranje autonomnih vozila

SrbijaU fokusu

2.12.2023 15:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Stupio na snagu novi pravilnik o dozvolama za testiranje autonomnih vozila Stupio na snagu novi pravilnik o dozvolama za testiranje autonomnih vozila
Od subote, 2. decembra, na snazi je novi pravilnik koji reguliše proceduru izdavanja dozvole za testiranje vozila bez vozača, zaključno sa četvrtim nivoom automatizacije... Stupio na snagu novi pravilnik o dozvolama za testiranje autonomnih vozila

Od subote, 2. decembra, na snazi je novi pravilnik koji reguliše proceduru izdavanja dozvole za testiranje vozila bez vozača, zaključno sa četvrtim nivoom automatizacije vožnje, kao i uslove pod kojima se obavlja takozvana autonomna vožnja.

MUP je u avgustu ove godine izdao dozvole za probnu vožnju za dva autonomna vozila, a ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je tada izjavio, kako je prenela eKapija, da se pomenute dozvole odnose na nivo „tri“ autonomne vožnje, odnosno da u vozilu mora da postoji vozač koji bi u slučaju problema preuzeo komande, prenosi N1.

Kako je tada rekao, plan je da do početka izložbe EXPO 2027 dobijemo i najviši, peti nivo autonomne vožnje, odnosno da imamo autonomno vozilo koje može da ide u potpunosti bez vozača.

Pravilnik koji je upravo stupio na snagu omogućava izdavanje dozvole za testiranje firmama zaključno sa nivoom 4 automatizacije vožnje.

Testiranje autonomnog vozila može da obavlja pravno lice sa sedištem u Srbiji, na osnovu dozvole, koju izdaje teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova na čijem se području odvija testiranje, piše eKapija.

Dozvola se može izdati za jedno ili više autonomnih vozila, vrste L7 sa fabrički zatvorenom karoserijom, M1 ili N1, zaključno sa nivoom 4 automatizacije vožnje, na period od najduže godinu dana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...