sve izvesnije poskupljenje autoosiguranja?

Tabaković: Osiguravajuće kuće od 2012. godine udvostručile premije životnih osiguranja

OsiguranjeSrbija

16.11.2022 14:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Tabaković: Osiguravajuće kuće od 2012. godine udvostručile premije životnih osiguranja Tabaković: Osiguravajuće kuće od 2012. godine udvostručile premije životnih osiguranja
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je u sredu da su kapital ukupne imovine, tehničkih rezervi i premije životnih osiguranja kompanija za osiguranje više... Tabaković: Osiguravajuće kuće od 2012. godine udvostručile premije životnih osiguranja

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je u sredu da su kapital ukupne imovine, tehničkih rezervi i premije životnih osiguranja kompanija za osiguranje više nego udvostručeni za prethodnih deset godina.

Ona je na Zlatiboru, gde su otvoreni šesti „Srpski dani osiguranja“ pod nazivom „Nije sve u svoje vreme, već sve u tvoje vreme“, rekla da u prethodnih deset godina, industrija osiguranja beleži natprosečan rast, prenosi Beta.

„Iznosi kapitala ukupne imovine, tehničkih rezervi i premije životnih osiguranja više su nego udvostručeni, kao i iznos rešenih šteta, koji je sa 27 milijardi dinara porastao na 56,8 milijardi dinara“, rekla je Tabaković.

Ukupna premija osiguranja povećana je, prema njenim rečima, sa 61,5 milijardi dinara u 2012. godini na 119,4 milijarde dinara u 2021. godini, a premija životnih osiguranja sa 11,9 milijardi dinara na 27, 1 milijardu dinara.

Ono što rezultatu daje poseban značaj je, kako je rekla, to što je u uslovima dodatnog otežanog poslovanja, izazvanog globalnom neizvesnošću tokom ove godine, stabilnost sektora osiguranja očuvana.

„NBS će kao regulator i dalje omogućavati nesmetano funkcionisanje naše privrede i našeg finansijskog sistema, a to, pored ostalog, podrazumeva zdravo tržište osiguranja, uz istovremenu zaštitu građana u korišćenju usluga osiguranja“, rekla je Tabaković.

U tom smislu NBS je, prema njenim rečima, dala impuls za potrebna unapređenja na tom tržištu, a to je na primer u oblasti prodaje životnog osiguranja, odgovarajući način provere zdravstvenog stanja osiguranika pre njegovog prijema u osiguranje.

NBS je, kako je dodala, ispravila određene propuste u načinu informisanja i ugovaranja kolektivnog osiguranja penzionera, kao i kada je reč o najmasovnijem obaveznom osiguranju, a to je osiguranje od autoodgovornosti.

Foto: Freepik

„Kao regulator sektora osiguranja u maju ove godine usvojili smo Odluku o primeni faktora pola u delatnosti osiguranja kojom se sprovode odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti, što praktično znači da društva za osiguranje ne mogu da koriste faktor pola koji dovodi do razlika prilikom izračunavanja premija i naknada“, rekla je Tabaković.

Tržište osiguranja ostvarilo je značajan rast, prema rečima, generalnog sekretara Udruženja osiguravača Srbije Duška Jovanovića.

„Tržište osiguranja ima značajan rast od gotovo 13 odsto u prvih devet meseci ove godine u odnosu na prethodnu. Uspeli smo u doba pandemije da imamo relativno korektan rast od oko 8,9 odsto. Osiguranje je za razliku od ostalih industrija dosta dobro prošlo u doba pandemije“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je više od milijardu evra prošle godine bila ukupna premija, ali da je od toga više od 600 miliona evra isplaćeno za štete.

Društva osiguranja su, prema njegovim rečima, akumulirala više od dve milijarde evra, od čega se značajna sredstva ulažu u državne obveznice, dobar deo u poslovne banke, a jedan manji u nekretnine.

Objašnjavajući moguće poskupljene autoosiguranja Jovanović je rekao da je poslednje bilo 2014. godine.

„Prihvatili smo kao industrija osiguranja sugestije NBS da se potrudimo da zajedno pokušamo da ublažimo efekat inflacije u našoj zemlji. Predstoji poskupljenje jer su skočile isplate šteta, cene rezervnih delova, kao i sve druge cene koje se odnose na našu industriju. Ovog puta bićemo u adekvatnoj komunikaciji sa NBS“, rekao je Jovanović.

 • BIJUTI27

  16.11.2022 #1 Author

  Premije im odobrava NBS. Dakle NBS je kriva sto su oni toliko bogatiji a građani sve siromasniji…
  Ponoviće se epizoda Jezda&Dafina🥺🤔

  Odgovori

 • IVAN

  16.11.2022 #2 Author

  Sta reci unosan biznis

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...