Popis pokazao da u svakom petom gradskom stanu niko ne živi niti ga obilazi

U Beogradu napušteno 10.000 stanova – kapital vredan pet milijardi evra

Srbija

29.5.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Beogradu napušteno 10.000 stanova – kapital vredan pet milijardi evra U Beogradu napušteno 10.000 stanova – kapital vredan pet milijardi evra
U Srbiji je popisano 3.600.000 stanova, a nastanjeno je njih nešto više od 70 odsto. U odnosu na popis iz 2011. broj napuštenih stanova... U Beogradu napušteno 10.000 stanova – kapital vredan pet milijardi evra

U Srbiji je popisano 3.600.000 stanova, a nastanjeno je njih nešto više od 70 odsto. U odnosu na popis iz 2011. broj napuštenih stanova povećan je za oko 10.000, na 123.000 – najviše ih je u Zapadnoj, Južnoj i Istočnoj Srbiji, objavio je RTS.

Stanove ili kuće u kojima niko ne živi, ne obilazi ih niti koristi za odmor, popisivači su upisali kao napuštene.

„Ono što smo želeli da utvrdimo ovim popisom jesu stanovi u selima, odnosno napuštene kuće. Napuštenih stanova u gradskim sredinama ima 20 odsto, što znači da je svaki peti stan popisan u gradskoj sredini“, istakla je u izjavi za javni servis Dejana Đorđević iz Zavoda za statistiku.

Popis je pokazao da samo u Beogradu ima više od 10.000 napuštenih stanova.

„To vam je pola miliona kvadrata, a kada bismo to pretvorili u kapital – to je pet milijardi evra kapitala. U Srbiji moguće je da se kupi nepokretnost i ako ste stranac. Kod nas u prestonici najviše su kupovali ljudi iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, BiH“, rekla je arhitektkinja Danijela Rabrenović.

Napominje da svi ti stanovi imaju vlasnika, bilo da je to privatno lice, firma koja je pravila stanove ili država

Prema Zakonu, upravnik zgrade uz popis stanara mora da vodi i evidenciju stanova izdatih u zakup. U praksi je to, kažu, nemoguće. Upravnici zgrada objašnjavaju da nemaju pravo da ulaze u stanove, niti da proveravaju ko u njima živi, već da samo zastupaju njihove interese pri održavanju zgrade.

Profesionalni upravnik Uroš Đaković navodi da u jednom soliteru od 120 stanova na Novom Beogradu u čak sedam niko ne živi.

„Imamo situaciju da su napušteni stanovi u luksuznim zgradama. Imamo klijenta koji je kupio stambenu jedinicu, a živi u inostranstvu i ona je zapravo napuštena. Na moje pitanje zašto se taj stan ne izdaje, dobili smo odgovor da je jako mnogo novca investirano u sam ambijent, u sam nameštaj i materijal i da se vlasniku ne isplati da ga izdaje“, rekao je RTS-u Đaković.

Mnogo kuća i stanova je napušteno zbog nerešenih imovinskih odnosa, a postoje i prazni državni stanovi, za koje nema precizne evidencije, naveo je RTS u izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...