do kraja godine biće otvorena direktna avio-linija između Beograda i Bakua

U PKS održan Poslovni forum Srbija-Azerbejdžan

SrbijaU fokusu

28.4.2023 18:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U PKS održan Poslovni forum Srbija-Azerbejdžan U PKS održan Poslovni forum Srbija-Azerbejdžan
Srbija i Ažerbejdžan do sada nisu iskoristili sve potencijale za privrednu saradnju, koja bi posebno mogla da se intenzivira u oblasti poljoprivrede i prehrambene... U PKS održan Poslovni forum Srbija-Azerbejdžan

Srbija i Ažerbejdžan do sada nisu iskoristili sve potencijale za privrednu saradnju, koja bi posebno mogla da se intenzivira u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, farmaceutske industrije, petrohemije i naftne industrije, transporta, kao i turizma, rečeno je u petak na Poslovnom forumu Srbija – Azerbejdžan u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na skupu, na kome je učestvovalo 18 kompanija iz Azerbejdžana i 20 firmi iz Srbije, najavljeno je i da će do kraja godine biti otvorena direktna avio-linija između Beograda i Bakua, koja bi dodatno trebalo da podstakne privrednu saradnju dve zemlje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković pozvao je privrednike dve zemlje da uspostave kontakt i počnu saradnju, podsetivši na strateško partnerstvo dve zemlje.

Selaković je kazao da će se prepreke za poslovanje smanjiti uspostavljanjem direktne avio-linije između dva glavna grada, navodeći da je sada delegaciji iz Bakua trebalo 11 sati da dođu u Beograd.

Naveo je i da bi šansa za zajedničke projekte privrednika dve zemlje mogla biti težnja Azerbejdžana, koji je bogat naftom i gasom, da diverzifikuje svoju ekonomiju.

„Postoje nekoliko privrednih oblasti u kojima bi mogli da sarađujemo kao što su farmaceutska industrija, poljoprivreda i prehrambena industrija, transport, petrohemija i energetika“, rekao je srpski ministar.   

Ministar za rad i socijalnu zaštite Azerbejdžana Sahil Babajev rekao je da Srbija i Azerbejdžan nisu samo prijateljske zemlje, već i strateški partneri, te da postoji snažna volja lidera i vlada dve zemlje da se uspostavi najbolja moguća ekonomska saradnja.

„Pravi i održivi biznis sprovodi privatni sektor, a na vladama dve zemlje je da uspostave uslove kako bi podržali međusobnu saradnju. Zato pozivam privrednike dve zemlje da sarađuju, jer postoji politička volja u dve zemlje da se to sprovede na najbolji način“, kazao je on.

Direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović ocenio je da je veoma važno i što je Srbija potpisala sporazume sa Agencijom za promociju izvoza i investicija Azerbejdžana.

„Važno je i da privrednici obe zemlje na jednostavan način i na vreme mogu da dobiju prave informacije koje bi im koristile za poslovanje“, kazao je Vesović.

Forum u PКS održava se u okviru dvodnevne posete državno-privredne delegacije Azerbejdžan Srbiji i zasedanja 7. sednice Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju dve zemlje.

Na forumu su predstavljeni privredni potencijal Azerbejdžana, kao i teme iz trgovinsko-ekonomske oblasti, zatim energetike, privrede, zdravstva, poljoprivrede, saobraćaja i infrastrukture, prosvete, turizma, telekomunikacija, kulture.

  • IV

    30.4.2023 #1 Author

    Zanima me naš interes u svemu tome ili mi samo predstavljamo teatralno informacije, a na našu štetu ide.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...