Najava predsednika Privredne komore Srbije

U Srbiju će u septembru doći oko 40 belgijskih kompanija iz sektora rečnog saobraćaja

EUPreduzetnikSrbija

13.6.2024 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

U Srbiju će u septembru doći oko 40 belgijskih kompanija iz sektora rečnog saobraćaja U Srbiju će u septembru doći oko 40 belgijskih kompanija iz sektora rečnog saobraćaja
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je da će u septembru oko 40 belgijskih kompanija iz sektora rečnog saobraćaja, logistike i brodarstva... U Srbiju će u septembru doći oko 40 belgijskih kompanija iz sektora rečnog saobraćaja

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je da će u septembru oko 40 belgijskih kompanija iz sektora rečnog saobraćaja, logistike i brodarstva doći u Srbiju, kako bi procenile mogućnost ulaganja u zemlju, a dogovoreno je i održavanje poslovnog foruma u Beogradu sa predstavnicima izraelske Federacije privrednih komora.

Čadež je u Antverpenu, gde se održava Skupština i Кongres Evrokomora, istakao da se privredno okruženje u državi značajno promenilo proteklih godina i da postoji ogroman, a neiskorišćen potencijal za ulaganje u domaće reke – posebno Dunav, stoji u saopštenju PKS-a.

„Bićemo logistički čvor celog kontinenta i važno je da u to uđemo spremni“, rekao je Čadež.

Čadež je naveo da je Skupština Evrokomore bila odlična prilika za razgovore sa kolegama iz mnogih privrednih komora o daljoj saradnji, povezivanju poslovnih zajednica, očekivanjima privrednika i implikacijama nedavno završenih izbora za Evropski parlament za evropsku privredu, region i zemlju.

Glavni izvršni direktor Evrokomora Ben Baters istakao je da je PKS važna članica Evrokomora, da je njen predsednik godinama veoma aktivan član Borda direktora evropske asocijacije privrednika i da je zajedno mnogo urađeno na unapređenju saradnje sa komorama Zapadnog Balkana.

„Izuzetno smo zainteresovani za saradnju sa privrednim komorama Zapadnog Balkana – da im budemo podrška i pružimo nove mogućnosti na putu ka EU“, rekao je Baters.

Čelni ljudi i predstavnici evropskih privrednih komora saglasni su da je saradnja sa PКS-om, srpskim kompanijama i institucijama dobra i da postoji snažna želja evropskih partnera za još jače povezivanje sa privredom Srbije.

„Preduzetnici znaju koliko je važno da imamo jake privredne komore i da one sarađuju u Evropskoj uniji pod okriljem Evrokomore“, rekla je potpredsednica Privredne komore Austrije Marta Šulc (Marta Schultz) i podsetila je na dugogodišnje zajedničke aktivnosti srpske i austrijske komore.

Predsednik Privredne komore Ukrajine Genadij Čižikov podsetio je da je ukrajinska delegacija posetila Srbiju u novembru prošle godine.

„Imali smo odličan ekonomski forum u PKS-u i ukrajinske kompanije su zainteresovane za nastavak saradnje sa srpskim firmama. Mnogo je mogućnosti, počev od obnove Ukrajine do zajedničkog uključivanja na jedinstveno tržište EU“, ocenio je Čižikov.

Predsednik Privredne komore Letonije Aigars Rostovskis naglasio je da je važno što su srpska komora i privreda deo evropske poslovne zajednice.

U saopštenju se navodi da je predsednik Privredne komore Gruzije Georgi Pertaja (Giorgi Pertaia) ocenio da gruzijska komora, od svih evropskih komora „možda” ima najintenzivniju saradnju sa PKS-om.

Takođe, navodi se i da je predstavnik Privredne komore Soluna Кonstantinos Moraitidis potvrdio odlično iskustvo sa srpskom komorom, institucijama i kompanijama.

Predsednik Dunavske federacije privrednih komora Andrašu Revu istakao je da ta privredna asocijacija odlična platforma za unapređenje saradnje država i poslovnih asocijacija, kao i da je korisna za sve preduzetnike, jer otvara mogućnosti zajedničkog apliciranja za sredstva iz EU fondova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.