ulaganja u vrednosti od 20 miliona dolara

USAID realizuje regionalni projekat „Investicije u energetiku“

InfrastrukturaInvesticijeSrbijaU fokusu

19.10.2022 19:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

USAID realizuje regionalni projekat „Investicije u energetiku“ USAID realizuje regionalni projekat „Investicije u energetiku“
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) najavila je u sredu početak novog regionalnog projekta „Investicije u energetiku“ vrednosti 20 miliona dolara, da bi pomogla... USAID realizuje regionalni projekat „Investicije u energetiku“

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) najavila je u sredu početak novog regionalnog projekta „Investicije u energetiku“ vrednosti 20 miliona dolara, da bi pomogla zemljama u regionu da identifikuju i dalje razviju energetske projekte, a deo je programa „Energetski most“ i trajaće pet godina.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović istakla je na predstavljanju projekta u Beogradu zajednički rad na tome kako promovisati mere štednje i kako na bolji način koristiti energiju, prenosi Beta.

Podsetila je da Srbija ima nacionalni plan za klimu i energetiku i da je u skladu s tim promenila i donela niz zakona u oblasti energetike i obnovljivih izvora energije.

„Najvažnija reč danas u energetici jesu investicije i regionalno povezivanje. Kriza u kojoj se Srbija nalazi, ali i cela Evropa, samo mogu da nam budu jedna vrsta podstreka da brže krenemo ka energetskoj tranziciji“, rekla je Mihajlović.

Ukazala je da je pomoć USAID-a Srbiji u poslednjih 20 godina iznosila više od 1,2 milijarde dolara.

Amabasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) rekao je na skupu da „ne postoji ni jedan posao koji smatram važnijim, a to je da se postaramo da resursi američke vlade budu potrebniji Srbiji. Potrebno je da rešimo energetsku krizu ne samo u Srbiji već i širom sveta“.

Bandera
Foto: Pixabay.com

Podsetio je da je u Pančevu i Nišu USAID kroz donacije pomogao pri uštedi energije, kao i da su ljudi prethodnih godina sumnjali u obnovljive izvore energije „koji su se sada ispostavili kao važni“.

„Beograd nije jedini grad u Srbiji. Mnogo smo uradili u drugim gradovima u Srbiji kao što su Sombor i Valjevo. Tragaćemo za više energetskih partnerstva u Srbiji. Moramo sagledati kako da budemo pametniji u štednji energije“, rekao je Hil.

Projekat „Investicije u energetiku“ će u početku biti fokusiran na poboljšanje investicionog potencijala u optimizaciji rada i upravljanja energetskim i vodoprivrednim preduzećima, u proizvodnji toplotne i električne energije, prenosnim i distributivnim mrežama, toplotnim snabdevanjem, potrošnjom, vodosnabdevanjem i kanalizacionim sistemom.

Najavljen je i početak zajedničke kampanje informisanja stanovništva o energetskoj efikasnosti i uštedi energije.

U okviru kampanje koju će od novembra sprovesti Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, većina domaćinstava u Srbiji će, uz mesečne račune, dobiti letak s preporukama i informacijama, savet kako da smanji utrošak električne energije svog domaćinstva.

Građanima Srbije će putem javnog servisa u okviru te kampanje biti omogućeno da se kroz edukativni video spot informišu o efikasnim načinima uštede energije.

  • SUNCOKRET

    20.10.2022 #1 Author

    Lepo zvuci sam projekat i njegova svrha ali ja lično ne verujem američkoj politici apsolutno i uvek bi im se kulturno zahvalila na svakoj ponudi za pomoć u bilo čemu

    Odgovori

  • kaćica

    20.10.2022 #2 Author

    Sad se svi bave energetikom

    Odgovori

  • VERA

    22.10.2022 #3 Author

    Ameri samo gledaju svoj interes.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...