Produženi i rokovi za tekuće javne pozive

Usvojene uredbe o povećanju velikog broja subvencija za domaće poljoprivrednike

AgrobiznisSrbija

24.5.2023 13:37 Autor: Ljiljana Begović 0

Usvojene uredbe o povećanju velikog broja subvencija za domaće poljoprivrednike Usvojene uredbe o povećanju velikog broja subvencija za domaće poljoprivrednike
Vlada Republike Srbije je usvojila niz izmenjenih uredbi o raspodeli podsticaja poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini. Ukupan iznos povećanja subvencija za priplodne... Usvojene uredbe o povećanju velikog broja subvencija za domaće poljoprivrednike

Vlada Republike Srbije je usvojila niz izmenjenih uredbi o raspodeli podsticaja poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini.

Ukupan iznos povećanja subvencija za priplodne mlečne krave je 2,3 milijarde dinara, što znači da će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara. Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823. Takođe, biće veće i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave sa 30.000 na 40.000 dinara.

Kada je reč o premijama za mleko, one će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara. Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara.

Prelevmani za sireve biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara.

Vlada Srbije usvojila je i izmene o programima finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta, odnosno roda iz 2022. godine. Subvencije su povećane za više od 45 miliona dinara i iznosiće ukupno 1.745.091.000 dinara.

Podsticaji po okruzima

Povećana su i davanja poljoprivrednicima po okruzima. Prema usvojenim izmenama maksimalni iznosi podsticaja za direktna plaćanja i mere ruralnog razvoja uvećaće se za 10 procenata za Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug.

Seoske kuće
Foto: Unsplash.com

Uvećanje maksimalnih iznosa podsticaja za Toplički, Jablanički i Pčinjski upravni okrug neće se primenjivati na premiju za mleko za prvi kvartal 2023. godine i direktna plaćanja koja se ostvaruju na osnovu javnog poziva za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje koji je raspisan pre stupanja na snagu uredbe.

Utvrđena su i sredstva za neisplaćena rešenja i za zahteve koji će biti rešeni u tekućoj godini, od kojih na direktna davanja odlazi 6.120.800.000 dinara. Za neisplaćena rešenja i zahteve za podsticaje u proizvodnji biće dato 6.119.781.000 dinara, za premije za mleko 219.000 dinara, za podsticaje u biljnoj proizvodnji 500.000 dinara, kao i za podsticaje u stočarstvu u iznosu od 6.119.781.000 dinara.

Za podsticaje za tov junadi, jaradi, jagnjadi i svinja predviđena je suma od 1.104.221.000 dinara, dok je za košnice pčela opredeljeno 8.829.000 dinara.

Prema objavljenim izmenama uredbe podrška za investicije u nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne biljne poljoprivredne proizvodnje iznosi 1.843.386.000, a za unapređenje primarne stočarske poljoprivredne proizvodnje 240.900.000 dinara.

Novac će u iznosu od 221.427.000 dinara biti isplaćen i kroz programe za digitalizaciji stočarske proizvodnje. Za poljoprivrednike koji se bave organskom proizvodnjom opredeljeno je 184.005.000 dinara.

Na sednici vlade na kojoj su usvojene izmene uredbe o raspodeli podsticaja poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini. usvojena je i Odluka o izmeni Odluke određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, s obzirom na to da je detaljnom analizom i praćenjem stanja na tržištu mleka i mlečnih proizvoda utvrđeno da je usled povećanog uvoza polutvrdih sireva, i pored zaštitnih mera, došlo do destabilizacije domaće proizvodnje sireva, stvaranja viškova i nemogućnosti plasmana usled nekonkurentne uvozne cene. Zato je predloženo povećanje posebnih dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta.

Produženi rokovi

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da danas da su ponovo produženi rokovi za prijave za četiri vrste subvencija. Kako navode, produžava se javni poziv za sve pomenute subvencije u stočarstvu, kao i po košnici pčela do 12. juna, odnosno domaći poljoprivrednici dobili su dodatnih 17 dana u odnosu na prethodni rok da stignu da se prijave.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...