Procenjena vrednosti radova 2,775 milijardi evra

Usvojeni zakoni za modernizaciju pruge Beograd-Niš

BiznisInfrastrukturaSrbija

28.2.2023 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Usvojeni zakoni za modernizaciju pruge Beograd-Niš Usvojeni zakoni za modernizaciju pruge Beograd-Niš
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su dva zakona koja se odnose na modernizaciju pruge Beograd–Niš. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objasnio je u... Usvojeni zakoni za modernizaciju pruge Beograd-Niš

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su dva zakona koja se odnose na modernizaciju pruge Beograd–Niš.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objasnio je u načelnoj raspravi da je reč o finansijskom ugovoru železničkog koridora 10 u okviru sporazuma „globalna kapija“ između Srbije i Evropske investicone banke i Zakonu o potvrđivanju ugovora o zajmu železničkog koridora 10, koji se odnosi na deonice od Beograda do Niša.

Vesić je rekao da je procenjena vrednost izgradnje pruge između Beograda i Niša 2,775 milijardi evra i najavio da će narednih nedelja sa Evropskom unijom biti potpisan grant kojim EU daje bespovratna sredstva za izgradnju pruge u iznosu od 598 miliona evra, preneo je sajt Vlade Srbije.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, kao i Odluku o upotrebi Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama van granica zemlje.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je tokom rasprave u Skupštini Srbije da se Zakon o upotrebi Vojske u multinacionalnim operacijama menja i dopunjuje kako bi se omogućilo učešće u novim takvim operacijama.

Vučević je, obrazlažući izmene zakona, precizirao da se radi o učešću u operacijama u vojnim misijama EU u Mozambiku, na Sinaju, kao i učešću u misijama preko borbene grupe EU HEBROK gde su pripadnici snaga više država.

Poslanici su takođe potvrdili više međudržavnih sporazuma.

Diplomirani pravnik Dejan Damjanović izabran je za novog direktora Agencije za sprečavanje korupcije Republike Srbije.

Damjanović je bio prvi na rang listi učesnika konkursa komisije za izbor direktora, a za njega je glasalo 145 poslanika.

Skupštine Srbije izglasala je i izveštaje nezavisnih državnih organa za 2021. godinu, među kojima Fiskalnog saveta Republike Srbije, Državne revizorske institucije, Poverenika za informacije od javnog značaja, Agencije za sprečavanje korupcije, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i drugih.

  • TATJANA

    1.3.2023 #1 Author

    To će itekako značiti za razvoj južnog dela naše zemlje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...