Nastavljen je i negativni cenovni trend

Veliki pad prometa na Produktnoj berzi

AgrobiznisSrbija

19.5.2023 15:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Veliki pad prometa na Produktnoj berzi Veliki pad prometa na Produktnoj berzi
Nedelju za nama na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležio je primetan pad prometa robe i nastavak negativnog cenovnog trenda kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Preko... Veliki pad prometa na Produktnoj berzi

Nedelju za nama na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležio je primetan pad prometa robe i nastavak negativnog cenovnog trenda kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Preko Produktne berze u Novom Sadu ukupno je prometovano 375 t robe, što predstavlja pad od čak 90,58 odsto u odnosu na obim trgovanja prethodne nedelje.

Finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 8.541.500 dinara.

Na tržištu kukuruza tokom cele nedelje je bila primetna slaba aktivnost učesnika. Nizak trend cene i razlika u kvalitetu između nuđene i potraživane robe dodatno su otežavali zaključivanje berzanskih ugovora.

Kukuruzom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, cena beleži pad od 8,63 odsto.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je pšenica bila najtrgovanija poljoprivredna kultura, ove nedelje dolazi do primetnog smanjenja aktivnosti učesnika na tržištu, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje.

Početkom nedelje, iščekivanje informacija u vezi sa najavljenim pregovorima o produžetku važenja sporazuma o Crnomorskom koridoru dovelo je do neizvesnosti i suzdržanosti kupaca i prodavaca. Krajem nedelje, produženje pomenutog sporazuma za period od dva meseca dodatno je doprinelo mirovanju na tržištu.

Pšenicom se trgovalo po ceni od 22,00 din/kg bez PDV-a, što je ujedno i ponder cena. Cena pšenice je u odnosu na prethodnu nedelju niža za 1,13 odsto.

Na tržištu soje ove nedelje nije bilo veće aktivnosti ni na strani ponude, ni na strani tražnje. Do zaključenja berzanskih ugovora za sojino zrno nije došlo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...