Ministar Goran Vesić o putarinama, izmenama Zakona o izgradnji i ukidanju konverzije

Vesić: Uvešćemo naplatu putarine za teže kamione na putevima nižeg reda

InfrastrukturaSrbija

7.3.2023 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vesić: Uvešćemo naplatu putarine za teže kamione na putevima nižeg reda Vesić: Uvešćemo naplatu putarine za teže kamione na putevima nižeg reda
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je na Kopaonik biznis forumu da će se uvesti naplata putarine za kamione nosivosti veće... Vesić: Uvešćemo naplatu putarine za teže kamione na putevima nižeg reda

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je na Kopaonik biznis forumu da će se uvesti naplata putarine za kamione nosivosti veće od 12 tona, koji koriste puteve prvog i drugog B reda, kako bi se sprečilo uništavanje drumske infrastrukture.

„Postoji problem sa održavanjem puteva prvog i drugog B reda u Srbiji koje najviše uništavaju kamioni koji ih koriste kako bi izbegli naplatu putarine na auto-putu. Mi ćemo uvesti obavezu naplate putarine za kamione teže od 12 tona na tim putevima“, rekao je na Kopaonik biznis forumu Vesić, a prenela agencija Beta.

Beta podseća i da je Vesić ranije izjavio da će takav propis početi da se primenjuje ove godine.

Dodao je da će se naplaćivati i svaki kilogram viška koji kamion nosi mimo propisa, kao i da će se objavljivati rute za kretanje tranzitnog saobraćaja, kako bi se sprečilo uništavanje lokalnih puteva.

On je istakao da će se na taj način obezbediti dodatna sredstva za održavanje tih puteva.

„Procena je da će se naplatom ove putarine obezbeđivati od 60 do 70 miliona evra godišnje“, rekao je Vesić na panelu „Agenda povezivanja: novi pokretač za digitalno doba“.

Ministar je tom prilikom govorio i o planiranim izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, i ocenio da je njihov cilj da se pospeši domaća građevinska industrija, koja je zabeležila pad od 10 odsto.

Niskogradnja
Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima, izmene će omogućiti transparentnost, ubrzati procedure i uvesti ekološki standardi.

„Uvode se sertifikati zelene gradnje i formira sertefikacioni telo. Sve javne zgrade moraće da se grade sa sertifikatom zelene gradnje, kao i sve zgrade veće od 10.000 metara kvadratnih i investicione vrednosti veće od pet miliona evra“, kazao je Vesić na Kopaonik biznis forumu, a prenela Beta.

Kako je istakao, pored ostalog prvi put će biti uveden i registar braunfild investicija. Biće ubrzane i procedure prilikom postavljanja solarnih panela, a svaka stambena i poslovna zgrada moraće da ima mesta za električne punjače.

Najavio je i da će se uvesti polisa osiguranja koja treba da zaštiti pre svega lokalne samouprave od nesavesnih investirora koji prilikom gradnje unište puteve, odnosno ulice i trotoare, a koji nakon toga izbegavaju da plate rekonstrukciju i vraćanje u prvobitno stanje, pa teret pada na opštine i gradove.

Vesić je kazao i da se ukida Zakon o konverziji zemljišta, jer kako je naveo, Srbiji nije doneo nikakvu korist.

„Ukupna korist za 13 godina postojanja je bila 31 milion evra, a zarobio je oko 5.000 lokacija. I po postojećem zakono 90 odsto svih konverzija je urađeno bez naknade“, kazao je Vesić.

On očekuje da će ukidanjem tog zakona gradnja i ulaganje biti dodatno podstaknuti, kao i da će to omogućiti rešavanje mnogo stečajeva.

  • TATJANA

    8.3.2023 #1 Author

    Ovo je odličana mera

    Odgovori

  • VOJKAN

    8.3.2023 #2 Author

    Ili možda formirati pristupačne cene kako bi motivisali kamione da koriste autoputeve

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2023 #3 Author

    Dodatna zarada…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...