ŠTA OČEKUJETE U DRUGOJ POLOVINI 2024: Aleksandar Goračinov

Veštačka inteligencija će biti sve više integrisana u svakodnevni život

Bolji posaoInovacijeIntervjuSrbija

1.7.2024 12:23 Autor: Marko Andrejić 2

Veštačka inteligencija će biti sve više integrisana u svakodnevni život Veštačka inteligencija će biti sve više integrisana u svakodnevni život
Aleksandar Goračinov je direktor SME HUB-a, projekta javno-privatnog partnerstva između švajcarske Vlade i srpske kompanije ICT Hub. Prethodno je uspešno obavljao funkciju izvršnog direktora... Veštačka inteligencija će biti sve više integrisana u svakodnevni život

Aleksandar Goračinov je direktor SME HUB-a, projekta javno-privatnog partnerstva između švajcarske Vlade i srpske kompanije ICT Hub. Prethodno je uspešno obavljao funkciju izvršnog direktora za komercijalne poslove u vodećoj švajcarsko-srpskoj kompaniji za reciklažu opasnog industrijskog otpada. Tokom šesnaestogodišnje karijere, usavršio je svoie profesionalne veštine kako bi vodio niz uspešnih preduzetničkih i menadžerskih poduhvata, uključujući i rad za najvećeg proizvođača elektro-opreme na Zapadnom Balkanu „Elektroporcelan AD“, gde je bio direktor prodaje i marketinga.

Obavljao je funkciju savetnika državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u trajanju od jedne godine. Aleksandar je MBA diplomac sa Univerziteta Cardiff Metropolitan u Velsu i član je Srpske asocijacije menadžera.

Pitali smo Aleksandra Goračinova kakva su njegova predviđanja kada je reč o ekonomskoj situaciji u Srbiji do kraja ove godine.

Šta očekujete do kraja 2024. godine u ekonomskom smislu?

– Do kraja 2024. godine nadam se daljem ekonomskom rastu Srbije i stabilnom prilivu stranih direktnih investicija. Inflacija bi mogla usporiti, ali cene će, siguran sam, ostati na visokom nivou. Kada je reč o cenama energenata, one će zavisiti od globalnih geopolitičkih dešavanja, ali za sada deluje kao da se može očekivati njihova stabilizacija ili eventualni blagi rast.

Da li biste uzeli kredit u ovom trenutku? Ako biste morali da se opredelite za zajam, koji bi dolazio u obzir i pod kojim uslovima?

– Možemo se svi složiti da trenutni nivo kamatnih stopa, najblaže rečeno – nije najpovoljniji iz aspekta korisnika kredita. Međutim, ukoliko bih morao da se opredelim za zajam, recimo da bi to bio neki kratkoročni namenski sa fiksnom kamatnom stopom, u dinarima.

Gde biste najpre investirali danas – u akcije na berzi, zlato, nekretnine…?

– Verujem u diverzifikovan portfolio koji uključuje berzu, zlato i nekretnine. Berza može ponuditi potencijal za visoke prinose, posebno u tehnološkom i zelenom sektoru. Zlato je dobar zaštitni mehanizam protiv inflacije i ekonomske nesigurnosti, a nekretnine pružaju stabilnost i dugoročnu vrednost, posebno na atraktivnim lokacijama. Naravno, sve ima svoje pozitivne i negativne strane, a pristup ovom pitanju između ostalog zavisi od očekivanja, ambicije i finansijskih mogućnosti.

Kako će se kretati tržište rada u narednom periodu?

– Ključni sektori, poput IT-a, usluga i građevinarstva, ali i mnogih drugih, nastaviće da traže radnu snagu. Međutim, pritisak na plate će vrlo verovatno ostati prisutan zbog inflatornih pritisaka, ali i povećane potražnje za kvalifikovanim radnicima.

Šta očekujete od daljeg razvoja veštačke inteligencije?

– Dalji razvoj veštačke inteligencije će verovatno uključivati napredak u autonomnim sistemima, poboljšanje u obradi prirodnog jezika, personalizaciji usluga, medicinskoj dijagnostici, te etičkim i regulatornim okvirima, kako bi se osiguralo odgovorno korišćenje. Po svemu sudeći, veštačka inteligencija će postati sve više integrisana u svakodnevni život, povećavajući efikasnost i produktivnost u različitim sektorima.

  • Dux011

    1.7.2024 #1 Author

    Pa sve ide ka tome.

    Odgovori

  • Mica

    2.7.2024 #2 Author

    Vestacka inteligencija je svakako buducnost i smatram da ce sve biti generisano putem Ai generatora. Koristan clanak.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.