Seničić: Cene ovogodišnje turističke sezove više za 15 do 20 odsto

Više od milion naših turista u Grčkoj, rekordna godina za domaće destinacije

SrbijaTurizam

27.9.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Više od milion naših turista u Grčkoj, rekordna godina za domaće destinacije Više od milion naših turista u Grčkoj, rekordna godina za domaće destinacije
Turistička sezona je, prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne alijanse turističkih organizacija YUTA, bila bolja nego prošlogodišnja, ali je u izjavi za N1 ocenio... Više od milion naših turista u Grčkoj, rekordna godina za domaće destinacije

Turistička sezona je, prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne alijanse turističkih organizacija YUTA, bila bolja nego prošlogodišnja, ali je u izjavi za N1 ocenio da još nismo dostigli nivo od pre pandemije.

Više od milion građana Srbije i ove godine je, kako ističe – letovalo u Grčkoj.

„U februaru, tokom Sajma turizma, očekivali smo da će ovogodišnja sezona biti bolja nego 2019, ali je oko pet do sedam odsto manja od tog nivoa. Trebalo bi tek 2024. da uđemo u sistem rada i broja putnika kakav smo imali pre korone“, rekao je Seničić, uz ocenu da je rast cena možda razlog što nije dostignut prepandemijski nivo.

Kada je reč o destinacijama na kojima letuju naši turisti, najznačajnija je bila Grčka u kojoj je ove godine letovalo više od milion građana Srbije, a zatim po popularnosti slede Turska, Crna Gora, Egipat i Tunis.

Budva
Foto: Pixabay.com

„Posle nekoliko godina imali smo na tržištu Italiju i Španiju. Logično, tu su i zemlje u okruženju: Bugarska, Hrvatska, Albanija. To su najposećenije destinacije“, naveo je Seničić za N1.

On je podsetio da smo se na početku sezone suočavali sa velikim kašnjenima avionskih letova, nedostatkom radne snage na aerodromima.

„To se polako rešavalo tokom sezone. Pa smo onda imali velike požare, pa sada poplave… Na sreću nije bilo žrtava. Možemo da budemo zadovoljni kako je prošla ova turistička sezona, bez ozbira na poskupljenja koja su u proseku išla od 15 do 20 odsto„, naveo je sagovornik N1.

Kada je reč o domaćem turizmu – ove godine, kako kaže, možemo da očekujemo rekordnu godinu, i to zahvaljujući domaćim gostima.

„Dobra stvar korone je da smo naučili da malo putujujemo po Srbiji, koristimo produžene vikende, a vaučeri su doneli stabilnost na tržištu. Ima mnogo i stranih gostiju – iz Turske, Rusije, Zapadne Evrope. Tu su i građani iz susednih zemalja – Bugari, Grci…“, ukazao je Seničić koji učestvuje na 13. Turističkom forumu u Nišu, čiji je fokus na održivom razvoju turizma i turističkih destinacija.

  • Maky

    27.9.2023 #1 Author

    Za sad jos uvek prihvatljive cene….

    Odgovori

  • DASHA

    28.9.2023 #2 Author

    Ocekivano

    Odgovori

  • colorida_cielo

    30.9.2023 #3 Author

    Lepa je Grcka pričali mi ljudi, ja za sada letujel u Srbiji.

    Odgovori

  • DUCA

    1.10.2023 #4 Author

    Grčka zasigurno ima najlepše more.

    Odgovori

    • BOBICA

      21.10.2023 #5 Author

      Definitivno! Zavisi od mesta ali Grčka ima predivno more

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...