New York Times dobio podatke od srpskog zvaničnika

Vladi Srbije 22 odsto profita od investicije na lokaciji Generalštaba

Firme u fokusuSrbija

18.3.2024 15:30 Autor: Vladimir Jokanović 5

Vladi Srbije 22 odsto profita od investicije na lokaciji Generalštaba Vladi Srbije 22 odsto profita od investicije na lokaciji Generalštaba
Kompanija Džareda Kušnera (Jared Kushner), zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump), dobiće u zakup lokaciju bombardovanog Generalštaba u Beogradu na 99 godina... Vladi Srbije 22 odsto profita od investicije na lokaciji Generalštaba

Kompanija Džareda Kušnera (Jared Kushner), zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump), dobiće u zakup lokaciju bombardovanog Generalštaba u Beogradu na 99 godina bez naknade, uložiće 500 miliona dolara u izgradnju luksuznog hotela i stanova na tom mestu.

Država Srbija trebalo bi da dobija 22 odsto profita od investicije, prenosi New York Times, pozivajući se na predlog ugovora koji je američkom listu uputio neimenovani „srpski zvaničnik“. Građevinski kompleks trebalo bi da sadrži i spomen obeležje i muzej. Kušner u izjavi za američke medije nije osporio istinitost navoda iz dokumenta.

Kušner je u intervjuu u nedelju izjavio da o beogradskom projektu nikada nije razgovarao sa Trampom i da nije znao da je i njegov tast bio zainteresovan za razvoj lokacije Generalštaba. Trampovi predstavnici nisu odgovorili na zahtev NYT za komentar. Kušner je ranije potvrdio da njegova investiciona firma ugovara posao u Srbiji, kao i projekte luksuznih nekretnina u Albaniji, očekujući da će ti sporazumi uskoro biti finalizovani.

List navodi da je Tramp 2013. godine, pre nego što se kandidovao za predsednika SAD u razgovoru sa jednim visokim zvaničnikom srpske vlade izrazio želju da izgradu luskuzni hotel na mestu ruševina Generalštaba. Tada su Trampovi predstavnici posetili Beograd, ali projekat nije realizovan.

Ričard Grenel (Richard Grenell), koga je Tramp svojevremeno imenovao za specijalnog izaslanika za Balkan, podsticao je plan da Srbija i SAD zajednički revitalizuju lokaciju nekadašnjeg Generalštaba. Grenel se zalagao za korišćenje američkih investicija za transformaciju lokacije u centru Beograda, u vreme dok je bio zvanični diplomata američke vlade 2020. godine, pokazuju transkripti i snimci nekoliko konferencija za novinare Vlade Srbije.

Američki pravni stručnjaci koje citira NYT ističu zabrinutost zbog mogućeg sukoba interesa, jer bi Vlada Srbije mogla da pokuša da utiče na Trampa ako ponovo postane predsednik, tako što posluje sa njegovom porodicom. Pravnici naglašavaju da na spoljnu politiku SAD prema Srbiji treba da utiče samo ono što je u interesu SAD, a ne bilo kakve finansijske usluge srpske vlade, prenosi N1.

Kušner je osporio svaku sugestiju da njegova kompanija ima poseban tretman, dodajući da zna koliko je njegov položaj osetljiv budući da je oženjen starijom Trampovom ćerkom Ivankom i da je imao istaknutu ulogu u Trampovoj administraciji, tako da, kako kaže, nije imao izbora osim da bude oprezan, da postupa u skladu sa zakonom, i da poštuje etičke granice.„Sve mora da bude potpuno čisto“, poručio je Kušner.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...