mnogi zasadi bili u punom cvetanju

Voćari strahuju da će izostati oprašivanje voćki zbog mraza

AgrobiznisBiznisSrbija

11.4.2023 15:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Voćari strahuju da će izostati oprašivanje voćki zbog mraza Voćari strahuju da će izostati oprašivanje voćki zbog mraza
Voćari i poljoprivredni stručnjaci iz Rasinskog okruga strahuju od izostanka oprašivanja i mogućih mrazeva, nakon što niske aprilske temperature i sneg koji je pao... Voćari strahuju da će izostati oprašivanje voćki zbog mraza

Voćari i poljoprivredni stručnjaci iz Rasinskog okruga strahuju od izostanka oprašivanja i mogućih mrazeva, nakon što niske aprilske temperature i sneg koji je pao početkom meseca, prema njhovim navodima, nisu izazvale veću štetu na voćkama u tom kraju.

Posledice aprilskog snega i hladnog vremena će se, prema rečima savetodavca za voćarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Kruševac Momira Nedića, videti kada otopli, a sve dok na biljkama stoji potencijalni plod ne može da se kaže da će rod izostati.

„Problem jeste što su mnoge voćke u punom cvetanju, vreme je hladno i nepovoljno za let pčela i drugih polinatora, kao i za proces oplodnje i zametanja plodova. Sve voćke koje su u punom cvetu u riziku su od mogućih mrazeva, ali i od mogućeg izostanka oplodnje“, kazao je Nedić agenciji Beta.

Za Gradimira Đurđevića, koji u selu Buci, u podnožju Jastrepca, nedaleko od Kruševca, ima zasade kupine i borovnice, najveći problem je to što zbog raskvašenog zemljišta kasne radovi u zasadima.

Iako je u tom selu nedavno napadalo skoro 30 centimetara snega, koji je napravio mehanička oštećenja na zasadima, on ne očekuje da će to značajnije umanjiti prinos.

 • MAJA

  12.4.2023 #1 Author

  Nadam se da nece biti veće stete

  Odgovori

 • STEPA

  12.4.2023 #2 Author

  Baš vreme nije išlo na ruku poljoprivrednicima.

  Odgovori

 • jevtić

  12.4.2023 #3 Author

  Ne bi trebalo, nije bilo velikog mraza….

  Odgovori

 • SHALIMAR

  12.4.2023 #4 Author

  Niko nije ocekivao smenjivanje vise godisnjih doba u nekoliko dana…

  Odgovori

 • MODESTY

  16.4.2023 #5 Author

  Nadamo se da nece biti

  Odgovori

 • PIKSI

  17.4.2023 #6 Author

  Nadamo se da nece

  Odgovori

 • DASHA

  15.6.2023 #7 Author

  Srecom, izgleda je ipak sve u redu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...