pšenica primarna kultura u trgovanju

Za nedelju dana na Produktnoj berzi prometovana roba vrednija od 88 miliona dinara

AgrobiznisBiznisSrbija

30.8.2024 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za nedelju dana na Produktnoj berzi prometovana roba vrednija od 88 miliona dinara Za nedelju dana na Produktnoj berzi prometovana roba vrednija od 88 miliona dinara
U proteklih pet radnih dana preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je ukupno 3.125 tona robe, za 24,15 odsto manje nego prethodne sedmice.... Za nedelju dana na Produktnoj berzi prometovana roba vrednija od 88 miliona dinara

U proteklih pet radnih dana preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je ukupno 3.125 tona robe, za 24,15 odsto manje nego prethodne sedmice. Finansijska vrednost prometa iznosila je 88.480.750 dinara.

Ponovo je primarna kultura u trgovanju bila pšenica, a cene pšenice, sojinog zrna i suncokreta zabeležile su rast.

Slaba aktivnost, ali i razlika u ceni nuđene i tražene robe, doprinele su tome da je tokom pet radnih dana zaključeno samo dva robno-berzanska ugovora za kukuruz, na paritetu CPT luka po ceni od 19,10 din/kg bez PDV-a, i jedan berzanski ugovor za kukuruz roda 2023. godine po ceni od 18,40 din/kg bez PDV-a. U ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa samo šesto odsto.  

Kada je u pitanju pšenica, tražnja je ove nedelje bila nešto slabija od ponude, a interesovanje kupaca najčešće je bilo usmereno na pšenicu sa višim parametrima kvaliteta, piše u izveštaju sa Produktne berze.  

Berzanski ugovori za pšenicu zaključeni su u cenovnom rasponu od 20,20 do 22,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta. Trgovanje pšenicom sa višim parametrima kvaliteta, doprinelo je statističkom rastu ponder cene, te je ona u odnosu na prošlonedeljnu bila viša za 3,57 odsto, i iznosila je 21,00 din/kg bez PDV-a.

Pšenica je ponovo bila dominantna kultura u trgovanju, čineći 62 odsto ukupnog nedeljnog prometa.

Ponuda sojinog zrna je tokom čitave sedmice bila slaba, dok je tražnja bila povećana u odnosu na prethodni period. Interesovanje je mahom bilo usmereno na novi rod sojinog zrna, a berzanski ugovori zaključeni su na cenovnom nivou od 57,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, te je to ujedno bila i ponder cena. Zaključen je i jedan berzanski ugovor za rod 2023. godine po ceni od 60,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Sojino zrno činilo je osam procenata nedeljnog prometa.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je trgovanje na tržištu stočnog ječma izostalo, ove sedmice zaključen je jedan berzanski ugovor na cenovnom nivou od 17,80 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se i stočnim ječmom sa hektolitrom 60kg po ceni od 17,50 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu suncokreta takođe je došlo do blagog povećanja aktivnosti, te su tako kupoprodajni ugovori zaključeni u cenovnom rasponu od 45,06 do 45,65 din/kg bez PDV-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.