Na sednici Vlade usvojen i Akcioni plan za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom

Za obnovu porodičnih objekata uništenih u poplavama 70 miliona dinara

Srbija

14.7.2023 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za obnovu porodičnih objekata uništenih u poplavama 70 miliona dinara Za obnovu porodičnih objekata uništenih u poplavama 70 miliona dinara
Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava... Za obnovu porodičnih objekata uništenih u poplavama 70 miliona dinara

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava u maju i junu 2023. godine.

Kako se saopšteno posle sednice Vlade, na osnovu evidencija jedinica lokalne samouprave, obuhvaćenih Odlukom o proglašenju elementarne nepogode na teritoriji 56 gradova i opština, prema do sada preliminarno prikupljenim podacima, utvrđeno je da je 20 porodičnih stambenih objekata razvrstano u šestu kategoriju oštećenja, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda.

„Samim tim neophodno je pružiti konkretnu pomoć ugroženom stanovništvu u vidu dodele bespovratnih novčanih sredstava“, zaključeno je pri usvajanju Uredbe, a za rešavanje ovog problema Vlada je opredelila 70 miliona dinara.

Na sednici u četvrtak usvojen je i Akcioni plan za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u periodu od 2023. do 2024. godine, koji konkretizuje sve mere i aktivnosti koje će biti preduzete u navedenom periodu.

„Akcioni plan je strukturno podeljen u odnosu na jedan opšti i tri posebna cilja. Opšti cilj je usmeren na izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom u uživanju svih građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, uz puno poštovanje njihovog dostojanstva i individualne autonomije, obezbeđivanja nezavisnosti, slobode izbora i pune i efektivne participacije u svim oblastima društvenog života, uključujući i život u zajednici“, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...