izabrane 23 najbolje nove inovacije

Za podršku zelenoj tranziciji u Srbiji 1,6 miliona evra od EU i Švajcarske

EUSrbijaU fokusu

23.1.2024 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za podršku zelenoj tranziciji u Srbiji 1,6 miliona evra od EU i Švajcarske Za podršku zelenoj tranziciji u Srbiji 1,6 miliona evra od EU i Švajcarske
U okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je odabrao 23 najbolje nove inovacije za zelenu tranziciju... Za podršku zelenoj tranziciji u Srbiji 1,6 miliona evra od EU i Švajcarske

U okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je odabrao 23 najbolje nove inovacije za zelenu tranziciju srpske privrede i društva.

Kako se navodi u saopštenju, one će biti realizovane zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije (EU) i Švajcarske u ukupnom iznosu od 1,6 miliona evra, a doprineće smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i zagađenja životne sredine, posebno vazduha, kao i efikasnijem korišćenju prirodnih resursa, prenosi Beta.

Inovacije su odabrane putem Javnog poziva za inovativna rešenja za zelenu tranziciju, a predložila su ih privatna i javna preduzeća, udruženja građana i naučne institucije.

„Sa nekoliko strategija i zakona u oblasti zaštite životne sredine u pripremi, više od 50 pilot inicijativa koje su sprovela mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije i lokalne samouprave širom Srbije, kao i ubrzavanjem aktivnosti kako bi se intenziviralo finansiranje zelenih projekata, možemo sa sigurnošću reći da je projekat EU za Zelenu agendu u Srbiju veoma uspešan. U narednim mesecima biće urađeno još više, jer je za klimatsku akciju i zaštitu životne sredine potrebna veća podrška, za dobrobit svih građana i građanki Srbije“, poručio je Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Tako na primer, ističe se u saopštenju, regionalna deponija u Subotici će, zajedno sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, sprovesti istraživanje o kompostiranju pomoću otpadnog mulja, kako bi se iskoristile velike količine ove materije koja nastaje od otpadnih voda.

Kompanija Greendecor u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ razvija inovativne zelene krovove od biljaka koje su otporne na klimatske promene i pogodne za održavanje. Ovi krovovi mogu značajno povećati energetsku efikasnost zgrada i smanjiti zagađenje vazduha u gradovima. Kompanija ArTech inženjering će od tekstilnog otpada praviti novi građevinski materijal, pogodan za korišćenje u izgradnji puteva, zgrada i u uređenju enterijera. Među odabranima je i rešenje Javnog komunalnog preduzeća Kruševac, koje će napraviti zelenu površinu u industrijskoj zoni ovog grada, a u blizini Moravskog koridora, radi unapređenja kvaliteta vazduha u ovoj oblasti.

Sve 23 odabrane inovacije biće sprovedene tokom 2024. godine. U okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, podršku EU i Švajcarske u iznosu od 1,3 miliona evra je do sada već dobilo 29 inovativnih, zelenih rešenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...