ZA PROJEKTE U SRBIJI EBRD OBEZBEDILA 750 MILIONA EVRA Malim i srednjim preduzećima 370 miliona

EUIzdvajamoSrbijaVesti

5.10.2020 11:02 Autor: Julijana Vincan 4

ZA PROJEKTE U SRBIJI EBRD OBEZBEDILA 750 MILIONA EVRA Malim i srednjim preduzećima 370 miliona ZA PROJEKTE U SRBIJI EBRD OBEZBEDILA 750 MILIONA EVRA Malim i srednjim preduzećima 370 miliona
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je za finansiranje projekata na Zapadnom Balkanu milijardu i po evra. Od toga je za Srbiju... ZA PROJEKTE U SRBIJI EBRD OBEZBEDILA 750 MILIONA EVRA Malim i srednjim preduzećima 370 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je za finansiranje projekata na Zapadnom Balkanu milijardu i po evra. Od toga je za Srbiju namenjeno između 700 i 750 miliona, izjavila je regionalna direktorka EBRD za ZB Žužana Hargitai (Zsuzsanna Hargitai).

„Obavezali smo se na novo finansiranje od 830 miliona evra za ceo ZB, a samo za Srbiju 480 miliona. Naš fokus će biti na podršci malim i srednjim preduzećima. Obezbedili smo 370 miliona samo za finansiranje tih preduzeća u Srbiji„, kazala je Hargitai Tanjugu.

Zsuzsanna Hargitai
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Govoreći o planiranim investicijama u Srbiji do kraja godine, istakla je da će, pored podrške sektoru malih i preduzeća, EBRD finansirati projekte raznim oblastima.

EBRD će, kako navodi, finansirati izgradnju vetroparkova, a takođe treba da započne i ambiciozan projekat sa Elektroprivredom Srbije (EPS) za „pametno merenje“ potrošnje.

Napominje da je predviđeno i finansiranje gradnje deonice Niš – Pločnik sa 85 miliona evra, koja je deo budućeg autoputa od Niša do Prištine.

Vetrenjače u polju
Foto: Pixabay.com

„EBRD treba da potpiše i prvi ugovor za finansiranje širokopojasne internet mreže u ruralnim krajevima Srbije“, navela je Hargitai.

Dodala je da Evropska unija radi na ambicioznom ekonomskom i investicionom planu za ZB i najavila da će stizati dobre vesti u narednih nekoliko nedelja.

Evropska unija
Foto: Piaxabay.com

Komesar za proširenje EU, Oliver Vrahelji, predstaviće, kako je najavljeno, 6. oktobra Paket proširenja i Ekonomsko investicioni plan za ZB pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta.

Varhelji će nakon prezentacije u Briselu, izveštaj o napretku Srbije i plan za investicije predstaviti i u Beogradu 8. oktobra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...