Frekvencija saobraćaja povećana na svim pravcima

Za vikend se očekuje rekordan broj vozila na auto-putevima

AutomobiliInfrastrukturaSrbijaTurizam

26.7.2022 17:25 Autor: Stanislav Stanišić 3

Za vikend se očekuje rekordan broj vozila na auto-putevima Za vikend se očekuje rekordan broj vozila na auto-putevima
„Iz iskustva očekujemo da poslednji vikend u julu i prvi avgustovski budu najprometniji na našim auto-putevima. Sa puno razloga pretpostavljamo da će narednog vikenda... Za vikend se očekuje rekordan broj vozila na auto-putevima

„Iz iskustva očekujemo da poslednji vikend u julu i prvi avgustovski budu najprometniji na našim auto-putevima. Sa puno razloga pretpostavljamo da će narednog vikenda biti rekordan broj vozila na naplatnim rampama u Srbiji čime bi se nadmašio rekord od 740.000 prolazaka koji je zabeležen pre dve nedelje“, saopštavaju za Biznis.rs iz Puteva Srbije.

Rad na naplatnim rampama za navedeni period biće unapređen većim brojem inkasanata i tehničkim održavanjem kako ne bi došlo do gužve i zadržavanja.

„Frekvencija saobraćaja je pojačana na svim putnim pravcima, ali naplatna mesta nemaju problem sa zadržavanjima vozila jer je propusnost mnogo veća nakon puštanja u rad dodatnih kanala, pre svega na najprometnijim mestima“, dodaju iz ovog Javnog preduzeća.

Na naplatnim rampama nema zadržavanja ponajviše zbog proširenja kanala za prolazak na prometnim mestima koja su se prethodnih godina pokazala kao kritična, kao što su Stara Pazova, Šimanovci i Vrčin.

„Prioritet je da se što više poveća naplata elektronskim putem jer će na taj način doći do rasterećenja naplatnih mesta čime bi se zadržavanje svelo na minimum“, navode iz Puteva Srbije i ističu da je veoma značajan porast elektronske naplate koja je došla na nivo od 60 odsto ukupne naplate putarine.

Značaj elektronske naplate prepoznali su i vozači transportnih vozila, posebno u tranzitu, jer pored veće prohodnosti i manjeg zadržavanja štede vreme i gorivo. Od svih kamiona koji prođu kroz Srbiju njih 82 odsto koristi elektronsku naplatu jer su prepoznali navedene prednosti.

Takođe, trenutno je u opticaju oko 580.000 aktivnih tagova koje koriste vozači putničkih automobila. U prvih šest meseci ove godine ukupno je kroz naplatna mesta u našoj zemlji prošlo 31 milion vozila što je povećanje od 14 odsto u odnosu na isti period prošle sezone.

Iz „Puteva Srbije“ ističu da je u pripremi internet servis koji će pružiti podršku inicijativi Otvoreni Balkan i očekuju da će, posle probne faze, u upotrebi biti od septembra.

Ukupna dužina autoputeva pod naplatom u Srbiji iznosi 819,68 km. Naplata putarine se obavlja preko automatskog tehničkog sistema za naplatu koji se sastoji od 65 naplatnih stanica.

Osnovica za putarinu je dužina relacije javnog puta koju vozilo prelazi izražena u kilometrima. Cena putarine se određuje u odnosu na tri kriterijuma: cena putarine po kilometru, kategorija vozila i dužina pređene relacije.

Za sada se ne najavljuju nove više cene putarina od kojih je najskuplji pravac od Subotice do Preševa koji iznosi 2.120 dinara za putnička vozila. Do Dimitrovgrada je 1.930, dok je nešto jeftinije ukoliko se automobili kreću iz pravca Šida. Do Preševa košta 1.900, a do Dimitrovgrada 1.730 dinara. Jedan od najprometnijih puteva je Miloš Veliki, za koji od Beograda do Pakovraća treba izdvojiti 430 dinara.

  • VERA

    26.7.2022 #1 Author

    Uvek tada putuje najvise turista.

    Odgovori

  • BRANA19

    26.7.2022 #2 Author

    Pa ljudi idu na odmore , normalno..

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.7.2022 #3 Author

    Sezona je,guzve su u ovo vreme najvece…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...