Učenička kompanija zadivila žiri

Zaječarski srednjoškolci predstavljaju Srbiju u evropskom finalu

InovacijePreduzetnikSrbija

24.5.2023 10:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Zaječarski srednjoškolci predstavljaju Srbiju u evropskom finalu Zaječarski srednjoškolci predstavljaju Srbiju u evropskom finalu
Učenička kompanija ZaČili iz Gimnazije Zaječar osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu. Ovi učenici u okviru svoje... Zaječarski srednjoškolci predstavljaju Srbiju u evropskom finalu

Učenička kompanija ZaČili iz Gimnazije Zaječar osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu. Ovi učenici u okviru svoje kompanije proizvode ekološki čisto i organsko sredstvo za zaštitu biljaka.

ZaČili će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u Istanbulu.  

“Ozbiljno smo radili i apsolutno se posvetili ovom projektu. Zahvaljujemo mentoru Borku Beninu koji je bio uvek tu za nas, a posebno našem profesoru Mladenu Šljivoviću koji je verovao i bodrio nas, od početka do samog kraja. Presrećni smo! Spremamo se za Istanbul i jedva čekamo da u ovakvom takmičenju učestvujemo ponovo“, izjavili su Jovan, Anđela, Marija, Mia i Pavle – članovi pobedničke kompanije.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija Bio Farm iz srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu, sa prihranom za domaće životinje na prirodnoj bazi, dok je treće mesto pripalo učenicima iz srednje škole u Lapovu koji su u okviru svoje kompanije MedyCandy proizveli narukvicu koja sadrži bombone od meda, maline i agar agara i predstavlja prvu pomoć dijabetičarima u slučaju životne ugroženosti.

Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije PhytoHelp koji pohađaju medicinsku školu “Draginja Nikšić” u Sremskoj Mitrovici, a osmislili su aplikaciju koja omogućava brz pristup informacijama o fitopreparatima.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Beo.

Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada, prisutnima se obratio Stefan Lazarević, generalni direktor kompanije NCR Srbija koja je pokrovitelj takmičenja.

“Kompanija NCR u Srbiji zapošljava oko 5 000 ljudi, pa je samim tim i NCR Fondacija sve aktivnija u našoj zajednici. Dve strateške oblasti u koje NCR fondacija ulaže širom sveta su unapređivanje STEM obrazovanja i doprinos ekonomskom razvoju. Izuzetno smo ponosni na naše partnerstvo sa organizacijom ‘Dostignuća mladih u Srbiji’ koja ima za cilj razvoj preduzetničkih vestina kod srednjoškolaca i osnaživanje profesora da te veštine razvijaju. Uživali smo u radu sa učenicima i razmeni ideja, znanja i iskustava i radujemo se narednom projektu“, istakao je Lazarević.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

U radu ih usmeravaju nastavnici i poslovni mentori koji učenicima pomažu da naprave prve preduzetničke korake deleći svoje znanje, iskustvo i savete. Ove godine, u programu mentorstva učeničkih kompanija učestvovali su zaposleni iz A1, Banca Intesa, Generali osiguranje, Mastercard, NCR OTP banka, Telekom Srbija i Wiener Stadtische osiguranja.

U okviru ceremonije dodeljene su i nagrade za poseban doprinos razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji, i to Najboljem nastavniku (Marina Pribiš, Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn”, Novi Sad), Najboljem poslovnom volonteru (Branislav Jovanović) i Najboljem poslovnom partneru (Nordeus fondacija).

Takmičenje je realizovala organizacija “Dostignuća mladih u Srbiji” uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, NCR fondacije i Ministarstva prosvete. Organizacija “Dostignuća mladih u Srbiji” već 18 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...