ZAVRŠENA IZGRADNJA BALKANSKOG TOKA Bugari spojili deonicu gasovoda sa Srbijom

SrbijaSvetVesti

9.11.2020 12:46 Autor: Julijana Vincan 0

ZAVRŠENA IZGRADNJA BALKANSKOG TOKA Bugari spojili deonicu gasovoda sa Srbijom ZAVRŠENA IZGRADNJA BALKANSKOG TOKA Bugari spojili deonicu gasovoda sa Srbijom
Izgradnja gasovoda „Balkanski tok“ je završena, pošto je bugarski deo gasovoda „Turski tok“ spojen sa deonicom u Srbiji. „Balkanski tok je završen, povezan je... ZAVRŠENA IZGRADNJA BALKANSKOG TOKA Bugari spojili deonicu gasovoda sa Srbijom

Izgradnja gasovoda „Balkanski tok“ je završena, pošto je bugarski deo gasovoda „Turski tok“ spojen sa deonicom u Srbiji.

„Balkanski tok je završen, povezan je sa gasovodom u Srbiji. Zvanični događaji u vezi sa završetkom gasovoda ne održavaju se zbog pandemije korona virusa, i ceremonija će verovatno biti održana kasnije“, izjavio je izvor upućen u dešavanja, a prenosi Sputnjik pozivajući se na ruske medije.

Cevi
Foto: Tanjug

Bugarska je u januaru 2019. godine donela odluku o nastavku kraka „Turskog toka“ u Srbiju.

S tim u vezi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, kako prenosi Sputnjik, obećao u oktobru da će Srbija do kraja godine u potpunosti završiti izgradnju gasovoda od bugarske do mađarske granice.

Balkanski tok
Foto: Tanjug

Izgradnja srpske deonice „Turskog toka“ započeta je u martu 2019. godine. „Balkanski tok“ je krak „Turskog toka“ kojim će se ruski gas transportovati do Srbije i dalje ka Evropi.

Gasovod „Turski tok“, koji je počeo sa radom 8. januara, kreće od Rusije preko dna Crnog mora do obale Turske. Dalje ide kopneni tranzitni krak preko turske do granica sa susednim zemljama, pri čemu se gas već izvozi u Grčku, Bugarsku i Severnu Makedoniju.

U budućnosti, nakon završetka izgradnje celokupne infrastrukture, navedeno je da će gas ići u Srbiju i Mađarsku. Propusni kapacitet gasovoda, dužine 930 km, iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...