Zaraza potvrđena u 32 opštine

Zbog afričke kuge u Srbiji eutanazirano skoro 20.000 svinja

AgrobiznisSrbija

4.8.2023 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Zbog afričke kuge u Srbiji eutanazirano skoro 20.000 svinja Zbog afričke kuge u Srbiji eutanazirano skoro 20.000 svinja
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zamenica predsednika Operativnog štaba Jelena Tanasković saopštila je da je u Srbiji eutanazirano 19.740 svinja zaraženih afričkom kugom.... Zbog afričke kuge u Srbiji eutanazirano skoro 20.000 svinja

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zamenica predsednika Operativnog štaba Jelena Tanasković saopštila je da je u Srbiji eutanazirano 19.740 svinja zaraženih afričkom kugom.

Ona je na sednici štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje bolesti afričke kuge svinja (AKS) ukazala na ohrabrujuči podatak da je broj jedinica lokalne samouprave gde je registrovana bolest ostao isti i precizirala da je zaraza do danas potvrđena na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga.

Jedna od mera koja se sprovodi kako bi se situacija sa AKS stabilizovala je vanredna kontrola pečenjara koju obavlja veterinarska inspekcija, rekla je Tanasković i poručila da će sve pečenjare na teritoriji Srbije u narednom periodu biti kontrolisane, piše Danas.

Podestimo, početkom avgusta sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je da je afrička kuga svinja donela brojne probleme, kao i da dolazi period kada je pitanje šta će se dešavati i sa cenom svinjskog mesa i sa brojem svinja.

Budimović je naglasio da će biti teško održati proizvodnju svinja i svinjskog mesa, i dodao da je afrička kuga svinja bolest u razvitku, koja je zahvatila veći broj opština i okruga.

„Kada pratimo situaciju i to zašto je odjednom bolest došla u fokus to možemo da povežemo sa migracijom turista i velikim prometom ljudi u letnjem periodu“, istakao je on.

Na pitanje da li to znači da je i čovek prenosilac, Budimović je rekao da jeste i čovek, ali i proizvodi, odnosno hrana. Naveo je da farmeri dobro znaju simptome bolesti, ali da je važno da znaju kako da spreče njeno širenje, odnosno da svinje ne drže na otvorenom prostoru, da komšije ne dolaze u ekonomski deo domaćinstva, i da se radi dezinfekcija.

„Nije dezinfekcija samo sipanje dezinfekcionog sredstva u blato ili po oboru koji nije očišćen, mora da se opere i očisti i tek onda dezinfikuje. Nije samo sunđer natopljen dezinfekcionim sredstvom dezobarijera, to mora da se menja“, naglasio je on.

 • MAJA

  4.8.2023 #1 Author

  Stočarstvo je već kod nas zapalo u probleme, a ovo će dodatno uticati na to

  Odgovori

 • NATI

  5.8.2023 #2 Author

  Sad ce i svinjsko meso da poskupi

  Odgovori

 • jevtić

  8.8.2023 #3 Author

  Strašno

  Odgovori

 • SHALIMAR

  12.8.2023 #4 Author

  Ogroman je to broj…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.