moguće da će Prasetina za Novu godinu koštati 1.000 dinara po kilogramu

Proizvođači svinja najavljuju poskupljenje mesa

AgrobiznisSrbijaVesti

2.8.2023 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Proizvođači svinja najavljuju poskupljenje mesa Proizvođači svinja najavljuju poskupljenje mesa
Vlasnici farmi svinja u Srbiji ocenili su da će svinjsko meso narednih meseci poskupljivati, i da će prasetina za Novu godinu koštati 1.000 dinara... Proizvođači svinja najavljuju poskupljenje mesa

Vlasnici farmi svinja u Srbiji ocenili su da će svinjsko meso narednih meseci poskupljivati, i da će prasetina za Novu godinu koštati 1.000 dinara po kilogramu, čak i ako država dozvoli uvoz, jer cena raste i u Evropi zbog smanjene ponude.

Vlasnik farme svinja „Braća Parlagić“, koja se nalazi u prirodnom rezervatu Zasavica, Milovan Ivanković, izjavio je za Betu da je Uprava za vetrinu u Srbiji zakasnila sa uvođenjem rigoroznih mera zaštite i omogićila da se afrička kuga svinja raširi po celoj Srbiji.

„Cene svinjetine će rasti jer se zdrave svinje prinudno kolju iz straha od afričke kuge, a bolesne uništavaju, pa će ponuda biti smanjena. U Srbiji već sada nedostaju prasići za tov, uvozni koštaju oko 700 dinara po kilogramu“, istakao je Ivanković.

Dodao je da je uvozno prase na početku godine koštalo oko 100 evra, a već je dostiglo cenu od 150 evra.

Broj svinja će se, prema njegovim rečima, značajno smanjiti jer će se potpuno uništiti proizvodnja na malim gazdinstvima, a ostaće samo veliki sistemi koji neće moći da nadoknade manjak svinja, kao ni uvoz, jer i u Evropi vlada kuga i smanjena je ponuda, a meso je već poskupelo.

On je rekao da su Uprava za veterinu i država odmah morali da spreče promet i kretanje iz zaraženih područja, a da je vojska trebalo da kontroliše granice kako se ne bi unela zaraza iz susednih zemalja.

Meso u frižideru
Foto: Pixabay.com

Ocenio je da je apsurdno da pola kilograma svinjetine košta kao paklica cigareta, ali ipak i pored toga narednih meseci samo će mali broj građana moći da plati cenu svinjetine.

„Sada je velika ponuda, svinje se kolju i pre nego što dostignu potrebnu kilažu, zaklani prasići se stavljaju u zamrzivač, pa će se prodavati za šest do sedam meseci. Zbog toga je cena svinjetine pala sa 240 na 220 dinara po kilogramu“, otkrio je Ivanković.

Proizvođači će, smatra on, zbog nebrige države imati ogromnu štetu jer država ne može da nadokandi izgubljenu dobit i pravu cenu, a farmeri treba da otplate kredite.

Dodao je da uzgaja 400 krmača i proizvodi 12.000 tovljenika godišnje, a da mu je kredit milion evra.

Vlasnik kompanije „Matijević“ Zoran Matijević izjavio je da ukoliko se afrička kuga i dalje bude širila u Srbiji i bude manje svinja, da se može očekivati poskupljenje tog mesa.

„Pretpostavljam da će država pokušati da spreči poskupljenje davanjem dozvola za uvoz svežeg mesa, mislim da ga neke kompanije i sada uvoze“, rekao je Matijević.

On je kazao da trenutno u njihovim prodavnicama kilogram mesa sa buta košta oko 760 dinara, a da je kilogram žive vage 240 dinara i da proizvođači svinja po ovim cenama imaju zaradu, a da su prerađivači skoro na nuli zbog velikih troškova, među kojima su najveći plate i porezi na plate za radnike.

Farma svinja te kompanije, kako je kazao, do sada nije imala problema sa afričkom kugom, a uzgaja 6.000 krmača i godišnje 150.000 tovljenika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...