Predviđena puna finasijska nadoknada vlasnicima životinja

Afrička kuga svinja u Srbiji registrovana u 918 gazdinstava, ubijeno 11.840 svinja

AgrobiznisBiznisSrbija

24.7.2023 16:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Afrička kuga svinja u Srbiji registrovana u 918 gazdinstava, ubijeno 11.840 svinja Afrička kuga svinja u Srbiji registrovana u 918 gazdinstava, ubijeno 11.840 svinja
U Srbiji su do danas u 918 gazdinstava u 30 opština potvrđena 1.363 slučaja afričke kuge svinja (AKS) kod domaćih svinja, od čega su... Afrička kuga svinja u Srbiji registrovana u 918 gazdinstava, ubijeno 11.840 svinja

U Srbiji su do danas u 918 gazdinstava u 30 opština potvrđena 1.363 slučaja afričke kuge svinja (AKS) kod domaćih svinja, od čega su 662 uginule, navedeno je na portalu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izvršena je, kako je navedeno, eutanazija 11.840 svinja različitih kategorija, uz dezinfekciju gazdinstva, prenosi Beta.

Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku u svim okruzima gde se pojavila, Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Sremskom, Šumadijskom i u Beogradu.

U 2023. godini, do sada na teritoriji 24 opštine Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Braničevskog, Pomoravskog, Zaječarskog okruga i Grada Beograda potvrđena su ukupno 303 slučaja AKS-a kod divljih svinja.

Ministarstvo je apelovalo na vlasnike svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja bolesti.

Vlasnici afričku kugu svinja mogu prepoznati na osnovu sledećih simptoma: iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 °C , krvarenja po koži, krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje, kašljanje, povraćanje.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije, bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u Srbiji je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...