Proizvođači brašna u makazama prihoda i rashoda

Žitounija: Država mlinarima pojeftinila brašno za 25 dinara, oni traže zamrzavanje cena energenata

AgrobiznisBiznisSrbija

22.9.2023 17:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Žitounija: Država mlinarima pojeftinila brašno za 25 dinara, oni traže zamrzavanje cena energenata Žitounija: Država mlinarima pojeftinila brašno za 25 dinara, oni traže zamrzavanje cena energenata
Vlada Srbije smanjila je mlinarima proizvođačku cenu brašna za oko 25 dinara po kilogramu, a oni su uputili zahtev da im zamrznu cene energenata,... Žitounija: Država mlinarima pojeftinila brašno za 25 dinara, oni traže zamrzavanje cena energenata

Vlada Srbije smanjila je mlinarima proizvođačku cenu brašna za oko 25 dinara po kilogramu, a oni su uputili zahtev da im zamrznu cene energenata, rekao je u petak direktor Udruženja mlinara i proizvođača testenina Zdravko Šajatović.

Proizvođačka cena brašna, tipa 500, umesto 65 dinara, sada je 40,90, a tipa 400, umesto 70 dinara, iznosi 45 dinara, prenosi Beta.

Na proizvođačke cene se obračunava trgovačka marža od 10 odsto, pa za korpu namirnica „Dobra cena“, koju promoviše predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kilogram brašna, tipa 500 u trgovinama košta 49,99 dinara, a tipa 400 najviše 54,99 dinara.

Šajatović je za Betu rekao da je sa svim proizvođačima robe pregovarano o snižavanju cena osnovnih životnih namirnica za akciju „Dobra cena“, a da je jedino za mlinare, bez konsultacija, doneta Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. Ona se odnosi isključivo na brašno, kako je navedeno, „sa ciljem sprečavanja i otklanjanja štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja“.

„Proizvođači brašna su se našli u makazama prihoda i rashoda, smanjene su cene njihovih proizvoda, a rastu troškovi. Novi račun za gas je 44 odsto veći od prethodnog, a najavljuje se poskupljenje električne energije“, rekao je Šajatović.

Dodao je da proizvođači brašna imaju razumevanje za tešku ekonomsku situaciju, ali su juče od Vlade Srbije zatražili da se, dok traje akcija sniženih cena, za njih zamrznu cene energenata kako bi im se olakšalo da podnesu troškove poslovanja.

Šajatović je rekao da mlinari imaju i nelojalnu konkurenciju jer Republička direkcija robnih rezervi prodaje pekarima brašno po 22 dinara, pa ga oni kupuju po toj ceni koliko god mogu jer je u mlinovima kilogram 32 dinara.

Izvor: Unsplash.com

Proizvođači brašna će, kako je rekao, zatražiti od Republičke direkcije robnih rezervi da iz uslova tendera isključi kriterijum da mlinari moraju biti ovlašćeni skladištar da bi dobili pravo da učestvuju na tenderu za uslužnu meljavu 65.000 tona pšenice u vlasništvu robnih rezervi.

Šajatović je rekao da je mali broj mlinova ovlašćeni skladištar, a da su prestali da budu ovlašćeni skladištar koji čuva pšenicu robnih rezervi pre nekoliko godina zbog manipulacija raznih privrednih subjekata sa cenom tog brašna.

Sada su, prema njegovim rečima, mlinari zbog toga isključeni iz tržišne utakmice za dobijanje posla preko tendera koji raspisuje državna institucija, kao što je Republička direkcija robnih rezervi.

Teret smanjenja cena brašna za akciju „Dobra cena“ trgovci će snositi u meri da će im marža od 10 odsto biti obračunata na nižu cenu.

Uredba o ograničavanju visine cena osnovnih životnih namirnica predviđa kaznu za mlinove kao pravna lica od 100.000 do 2.000.000 dinara za prekršaj nepoštovanja tog podzakonskog akta.

Trgovci i proizvođači koji ne poštuju ove mere, rizikuju i zabranu obavljanja određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Kazna za direktore je od 5.000 do 150.000 dinara, uz mogućnost izricanja zaštitne mere zabrane obavljanja određenih poslova u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Preduzetnicima se, prema Uredbi može izreći kazna zabrane obavljanja određenih delatnosti, takođe u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...