poskupljenja sirovina, ambalaže, energenata i usluga uticala na profitabilnost

Značajan rast prihoda Atlantic Grupe uz velike inflatorne pritiske

EUPoslovanjeRegionSrbija

27.10.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Značajan rast prihoda Atlantic Grupe uz velike inflatorne pritiske Značajan rast prihoda Atlantic Grupe uz velike inflatorne pritiske
Atlantic Grupa je tokom prvih devet meseci 2022. zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 627,5 miliona evra, što u odnosu na isti period... Značajan rast prihoda Atlantic Grupe uz velike inflatorne pritiske

Atlantic Grupa je tokom prvih devet meseci 2022. zabeležila prihod od prodaje u iznosu od 627,5 miliona evra, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od 10,8 odsto.

Pod uticajem značajnih poskupljenja u ukupnom spektru poslovnih aktivnosti, dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) smanjena je za 20,3 odsto u odnosu na prvih devet meseci 2021. i iznosi 71,0 milion evra, dok je neto dobit smanjena za 32,1 odsto i iznosi 36,2 miliona evra. 

“Atlantic Grupa u prvih devet meseci 2022. godine nastavlja značajan rast prihoda uprkos izazovima sa kojima se suočavamo, a rast je ostvaren u svim poslovnim i distributivnim područjima zahvaljujući pre svega odličnim prodajnim rezultatima. Tokom ove godine došlo je do značajnih poskupljenja velikog dela naših sirovina i pak materijala, logističkih i drugih usluga, te energenata, koja smo samo delomično kompenzovali povećanjem prodajnih cena, jer smatramo primerenim da u uslovima visoke inflacije i snažnog udara na životni standard naših potrošača značajan deo toga sami apsorbujemo”, istakao je predsednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeski (Tedeschi).

Kako je rekao, u skladu sa tim očekivano su zabeleženi niži nivoi profitabilnosti, dok će “nastavak problema u lancima nabavke, rast kamatnih stopa, rekordna inflacija, te globalna neizvesnost odgoditi očekivani početak oporavka profitnih marži na 2024. godinu.”

U okviru grupacije, najveći rast od 19 odsto ostvarilo je strateško poslovno područje Pića, čiji je vodeći brend Cedevita, sledi Kafa, s brendovima Barcaffe i Grand kafa ,te rastom od 15,9 odsto, a dvocifrenim rastom od 13,2 odsto ističe se i apotekarski lanac Farmacia.

Među distributivnim područjima prednjače Srbija, s rastom od 15,3 odsto i Hrvatska s rastom od 10,3 odsto.

ATLANTIC GRUPA d.d.

Miramarska cesta 23, 10000 Zagreb , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
66.688.211,23 (2021)
Broj zaposlenih:
176 (2021)

Prodaja principalskih brendova ukupno je u prvih devet meseci rasla 10,2 odsto. Na krilima odlično odrađenog distributivnog posla proširio se i distributivni portfolio, i to saradnjom s novim principalom Intersnack (Chio) u Srbiji, te širenjem uspešne saradnje s Red Bullom u Srbiji i na područje Severne Makedonije.

Kompanija je nastavila sa ulaganjima u razvoj poslovanja, pa je u trećem tromjesečju lansiran novi brend Ziggy’s Coffee, novi koncept lanca coffee shopova, trenutno na području Zagreba. Kvartal je obeležen i stotim jubilejem Atlantic Štarka, koji posluje u sistemu Atlantic Grupe.

U kompanijskom saopštenju istaknuto je da je isplaćena istorijski najviša dividenda u iznosu od 50 kuna po akciji, kao i da je sprovedena podela (split) vrednosti akcija Atlantic Grupe, na način da je jedna akcija pojedinačnog nominalnog iznosa od 40 kuna podeljena na četiri nove akcije pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.

  • IVAN

    27.10.2022 #1 Author

    Atlantic Grupa u prvih devet meseci 2022. godine nastavlja značajan rast prihoda to je za svaku pohvalu.

    Odgovori

    • VERA

      28.10.2022 #2 Author

      Verujem da ce se nastaviti i u narednoj godini.

      Odgovori

  • NATI29

    29.10.2022 #3 Author

    Vec dugo godina lepo rade

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.10.2022 #4 Author

    Ozbiljna kompanija koja uprkos koroni,i nestabilnoj situaciji odlicno radi i siri poslovanje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...