Prema zvaničnoj statistici iz Velike Britanije

Stariji od 50 godina imaju najveći rizik od nezaposlenosti

SvetVesti

6.5.2021 16:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Stariji od 50 godina imaju najveći rizik od nezaposlenosti Stariji od 50 godina imaju najveći rizik od nezaposlenosti
Populacija starija od 50 godina predstavlja najveći rizik od dugotrajne nezaposlenosti zbog posledica izazvane pandemijom Covid-19, otkriva zvanična statistika Velike Britanije, a prenosi Morning... Stariji od 50 godina imaju najveći rizik od nezaposlenosti

Populacija starija od 50 godina predstavlja najveći rizik od dugotrajne nezaposlenosti zbog posledica izazvane pandemijom Covid-19, otkriva zvanična statistika Velike Britanije, a prenosi Morning Star.

U periodu od decembra 2020. do februara 2021. godine, radnici stariji od 50 godina bili su prijavljeni na manje radnih sati, uključujući i neradno vreme, dok su stariji od 65 godina radili smanjenim kapacitetom, utvrdila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Izveštaj otkriva da troje od deset starijih radnika veruje da postoji 50 procenata šanse da će izgubiti posao, a da su starije zaposlene žene, za razliku od muškaraca, smanjile radno vreme zbog uticaja virusa Covid-19.

„Stariji radnici koji ostanu bez posla suočeni su sa značajnim preprekama pri povratku na posao. Već postoji prepoznavanje da je mladim tragačima za poslom potrebna ciljana podrška u ovom trenutku, ali i starijim osobama koje traže posao potrebna je podrška prilagođena njihovim potrebama. Ovo bi trebalo da uključuje prava na prekvalifikaciju kako bi im se pomoglo da pristupe širim radnim mogućnostima”, izjavila je generalna sekretarka Kongresa sindikata trgovine (TUC) Fransis O’Grejdi (Frances O’Gradi).

Ona napominje da vlada mora da učini mnogo više na otvaranju novih radnih mesta, kako bi se milion radnih mesta otvorilo u naredne dve godine ako vlada ubrza investicije.

„Kada uzmete u obzir ogromnu količinu finansiranja i fokus koji je usmeren na mlađu generaciju u smislu Kickstart-a i različitih šema rukovanja, čini se da postoji velika praznina u inicijativama koje se tome bave“, izjavila je Karen Vatkins (Karen Watkins) iz kompanije Rovan Consulting.

Stariji od 50 godina čine sve veći udeo radne snage u Velikoj Britaniji. U 2019. godini gotovo trećina radnika bila je stara 50 i više godina, piše MorningStar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...