Prodaja u pojedinim sektorima pala 30 odsto

Štrajk železnice košta britanske pabove i restorane 1,5 milijardi funti

PoslovanjeSvetVesti

16.12.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Štrajk železnice košta britanske pabove i restorane 1,5 milijardi funti Štrajk železnice košta britanske pabove i restorane 1,5 milijardi funti
Londonski pabovi i restorani koji su preživeli pandemiju korona virusa i opšte adaptiranje na rad od kuće sada se suočavaju sa drugom pretnjom –... Štrajk železnice košta britanske pabove i restorane 1,5 milijardi funti

Londonski pabovi i restorani koji su preživeli pandemiju korona virusa i opšte adaptiranje na rad od kuće sada se suočavaju sa drugom pretnjom – štrajkovima na železnicama.

Posete restoranima su prvog dana štrajka železnica pale na nivoe koji nisu viđeni još od omikrona, kada je u javnom prevozu bilo obavezno nošenje maski i kada je vlada savetovala ljudima da izbegavaju kancelarije, piše Bloomberg.

Barovi i supermarketi u centralnim delovima grada takođe snose posledice. Zakup kancelarija u britanskoj prestonici pao je sa 50 odsto nedelju dana pre štrajkova na oko 20 odsto. Železnički radnici zahtevaju veće povišice koje će biti u skladu sa dvocifrenom infalcijom u Velikoj Britaniji, a protive se i nekim postpandemijskim pravilima u vezi sa radnom praksom. 

“Ovo stvara haos u životima svih nas i prilično je teško voditi poslovanje”, kaže Džulijan Metkalf (Julian Metcalfe) osnivač i generalni direktor azijskog lanca restorana Itsu, za Bloomberg News. Kako navodi, prodaja je u nekim sektorima pala za 30 odsto. 

Prema procenama trgovačke uprave UKHospitality, štrajkovi umanjuju ukupnu zaradu britanskog ugostiteljskog sektora za 1,5 milijardi funti.   

Fil Urban (Phil Urban), generalni direktor preduzeća Mitchells & Butlers iz FTSE 250 indeksa u čijem vlasništvu su pabovi i ugostiteljski brendovi kao što je All Bar one, rekao je da su štrajkovi značajno uticali na božićne rezervacije, koje su već bile niže zbog hladnog vremena.

Pred toga, poslodavci takođe moraju da plaćaju taksije da odvezu osoblje kući, kaže Rik Kembel (Rik Campbell), suosnivač indijskog lanca restorana Kricket. 

„Štrajkovi koštaju zemlju milijarde i mi to ne možemo da priuštimo“, dodao je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...