doprinela i dobra turistička sezona

Suficit Crne Gore za osam meseci 191,9 miliona evra

RegionVesti

30.9.2023 15:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Suficit Crne Gore za osam meseci 191,9 miliona evra Suficit Crne Gore za osam meseci 191,9 miliona evra
U prvih osam meseci je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od 191,9 miliona evra, ili 3,1 odsto... Suficit Crne Gore za osam meseci 191,9 miliona evra

U prvih osam meseci je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od 191,9 miliona evra, ili 3,1 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija Crne Gore.

Iz ministarstva su saopštili da je u avgustu budžetski suficit iznosio 43 miliona evra, prenosi Mina.

Prema podacima ministarstva, prihodi budžeta su u periodu januar – avgust iznosili 1,69 milijardi evra, ili 27,3 odsto procenjenog BDP-a i veći su 298,4 miliona evra ili 27,3 odsto u odnosu na planirane, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 414,7 miliona evra ili 32,6 odsto.

„Najznačajnija pozitivna odstupanja zabeležena su kod ostalih, kao i kod prihoda po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV) i poreza na dobit pravnih lica, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i donacija i transfera“, navodi se u izveštaju ministarstva o izvršenju budžeta za period januar-avgust.

Prihodi po osnovu PDV-a do kraja avgusta naplaćeni su u iznosu od 680,3 miliona evra, što je 59,4 miliona ili 9,6 odsto više u odnosu na planirane i 99,7 miliona ili 17,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

„Kategorija prihoda od akciza, u navedenom periodu, naplaćena je u iznosu od 209,2 miliona evra, što je u odnosu na plan više 35,7 miliona ili 20,6 odsto, odnosno 44,4 miliona ili 26,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, navodi se u izveštaju.

Najveći doprinos rastu akciza za osam meseci ove godine zabeležen je kod akcize na mineralna ulja i njihove derivate, i to u iznosu od 114,6 miliona evra, i kod akcize na duvan i duvanske proizvode, u iznosu od 65,5 miliona evra.

„Imajući u vidu da je 1. jula ove godine stupio na snagu član Zakona o akcizama, kojim se uvodi akciza na proizvode od šećera, kakaoa i sladoled, po ovom osnovu do sad je naplaćeno ukupno milion evra“, precizirali su iz ministarstva.

Značajnom rastu u realizaciji prihoda od PDV-a i akciza doprinela je i dobra turistička sezona.

Prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeni su u iznosu od 139,1 milion evra i veći su u odnosu na planirana 32 miliona evra ili 29,9 odsto, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 59,7 miliona evra ili 75,2 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...