Da li će biti oboren rekord u gledanosti i klađenju?

Super Bowl LVI kroz brojeve: Milijarde dolara zbog jedne utakmice

SvetU fokusuVestiZanimljivosti

13.2.2022 14:17 Autor: Marko Miladinović 4

Super Bowl LVI kroz brojeve: Milijarde dolara zbog jedne utakmice Super Bowl LVI kroz brojeve: Milijarde dolara zbog jedne utakmice
Finalna utakmica američke NFL lige, famozni Super Bowl, biće održana 56. put u noći između nedelje i ponedeljka po centralno-evropskom vremenu. U njoj će... Super Bowl LVI kroz brojeve: Milijarde dolara zbog jedne utakmice

Finalna utakmica američke NFL lige, famozni Super Bowl, biće održana 56. put u noći između nedelje i ponedeljka po centralno-evropskom vremenu.

U njoj će se sastati timovi Cincinnati Bengals i Los Angeles Rams, što znači da završnica najnovije sezone najpopularnijeg sportskog takmičenja u Sjedinjenim Američkim Državama ovaj put neće kao jednog od glavnih učesnika imati Toma Brejdija (Tom Brady), koji se kao legenda ovog sporta penzionisao posle 22 godine igranja.

Ipak, apetit publike i oglašivača neće zbog toga biti manji. Sudeći po najavama vodećih američkih medija, čak naprotiv.

Da li je vreme provedeno u pandemijskim, „kućnim“ uslovima uvećalo želju za spektaklima, uz već tradicionalno željno iščekivanje parade muzičkih zvezda u prolongiranoj pauzi na poluvremenu finalnog meča?

Ne zaboravimo reviju najskupljih reklama za filmove, sportsku opremu i nove modele automobila, kao i „famu“ o značaju Super Bowla, pažljivo građenu godinama ka stranim tržištima, zbog čega je i internacionalna TV publika veća iz sezone u sezonu.

Susret Bengalsa i Ramsa mogao bi da dostigne 117 miliona gledalaca samo u SAD, prema analitičkoj kompaniji PredictHQ.

Prošle godine je bila prilično niska gledanost na TV mreži sa nacionalnom frekvencijom NBC, sa oko 96,4 miliona gledalaca. Pomenute procene govore o povećanju od oko 21 odsto međugodišnje. Time bi bio oboren rekord iz 2015. godine, kada su se sastali New England Patriots i Siettle Seahawks, a pred televizijskim ekranima bilo oko 114 miliona gledalaca, predviđa CNBC.

Da ne govorimo koliko je to veliki događaj za kladionice, i njihove korisnike. Američko udruženje za igre na sreću predviđa da će rekordnih 31,4 miliona Amerikanaca uložiti oko 7,6 milijardi dolara na ovu utakmicu.

Favoriti kladioničara? Po svoj prilici, to su Los Angeles Rams, natrpani zvezdama ove igre koje se ne prezivaju Brejdi, a „linija za klađenje“ na njih po američkom sistemu, iznosi -195 na nekoliko najvećih kladionica, što znači da za uloženih 195 dolara može da se očekuje čist dobitak od 100 dolara. U prevodu na sistem odomaćen kod nas – kvota je zapravo 1,51.

Na poluvremenu meča nastupaće soul/hip-hop ekipa izvođača, Eminem, Dr. Dre, Snoop Dogg, Kendrick Lamar i Mary J. Blige.

  • VERA

    13.2.2022 #1 Author

    To se podrazumeva, to je najgledaniji događaj u Americi. Oni žive za taj dan….

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.2.2022 #2 Author

    Sigurno ce da obori rekord gledanosti,to je senzacija koju ce svi da prate…

    Odgovori

  • IVAN

    13.2.2022 #3 Author

    Nije zanimljivo ipak je NBA popularniji.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    14.2.2022 #4 Author

    Najdosadniji sport, nije mi jasno ko ovo gleda i zbog čega se ulaže ovoliki novac…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...