Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
početak berbe krajem septembra ili počekom oktobra

Suša u Pomoravlju umanjila prinos kukuruza za 30 odsto

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

11.9.2021 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Suša u Pomoravlju umanjila prinos kukuruza za 30 odsto Suša u Pomoravlju umanjila prinos kukuruza za 30 odsto
Zbog suše i visokih temperatura koje su usledile u periodu nalivanja zrna, prinosi kukuruza u Pomoravskom okrugu, ove godine biće manji za 30 do... Suša u Pomoravlju umanjila prinos kukuruza za 30 odsto

Zbog suše i visokih temperatura koje su usledile u periodu nalivanja zrna, prinosi kukuruza u Pomoravskom okrugu, ove godine biće manji za 30 do 35 odsto, a ponegde i više.

Ovo je ocena poljoprivrednih stručnjaka ovog dela Srbije na tradicionalnoj manifestaciji „Dani polja kukuruza“, održanoj na oglednim parcelama Poljoprivredno stručne savetodavne službe (PŠS) za Pomoravski okrug u Jagodini.

„Ova godina je bila za profesionalce u proizvodnji kukuruza, gde su primenjene pune agrotehničke mere i pravi izbor semena hibrida, prinosi će biti znatno bolji od proseka za ovu godinu“ izjavio je na polju stručni savetnik PŠS Miodrag Simić, prenosi Tanjug.

Prosek prinosa kukuruza u Pomoravlju, Resavi i Levču je oko 5,5 tona po hektaru.

Simić očekuje početak berbe krajem septembra ili počekom oktobra, kada vlaga u zrnu, kod mašinske berbe, padne ispod 18 procenata.

Kukuruz je u Pomoravskom okrugu zasejan na oko 50.000 hektara i tradicionalno je najzastupljenija žitarica u ovom delu Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...