Freedom House u najnovijem izveštaju kaže da negativni trend traje već 11 godina

Sve je manje slobode na internetu

SvetU fokusuVesti

22.9.2021 20:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sve je manje slobode na internetu Sve je manje slobode na internetu
Najnoviji izveštaj međunarodne neprofitne organizacije Freedom House, sa sedištem u Vašingtonu, pokazuje da je tokom ove godine došlo do smanjivanja slobode izražavanja na internetu,... Sve je manje slobode na internetu

Najnoviji izveštaj međunarodne neprofitne organizacije Freedom House, sa sedištem u Vašingtonu, pokazuje da je tokom ove godine došlo do smanjivanja slobode izražavanja na internetu, kako na globalnom nivou, tako i na teritoriji tehnoloških naprednih Sjedinjenih Američkih Država.

Da stvar bude još gora, prema parametrima koje koristi Freedom House, ovo je peta uzastopna godina tokom koje se dešava pad u slobodnom izražavanju na internetu u SAD, a čak 11 godina zaredom ako se posmatra čitava planeta, prenosi Guardian.

Na američkom planu, nedostatak propisa u tehnološkoj industriji dozvolio je kompanijama koje posluju na internetu, a pre svega društvenim mrežama, da rastu bez prekora regulatora tokom dužeg vremenskog perioda, što je dovelo do toga da one, između ostalog, širenjem dezinformacija povećavaju i sopstveni uticaj na mreži. To se posebno videlo tokom predsedničke kampanje 2020. godine, ističe se u izveštaju. Posledica toga je naknadno uspostavljanje kontrole nad sadržajem od strane regulatora, ali i samih kompanija. U pojedinim drugim zemljama, autoritarne vlade su upregle svoju strogu kontrolu nad internetom kako bi potisnule slobodno izražavanje.

Više vlada je tokom 2020. godine hapsilo „govornike“ i korisnike na internetu zbog nenasilnog političkog, društvenog ili verskog govora nego ikada ranije. Zvaničnici u najmanje 20 zemalja obustavili su pristup internetu, a još 20 režima je blokiralo pristup platformama društvenih mreža, navodi se u izvještaju.

Najveći pad internet sloboda zabeležen je u Mjanmaru, Belorusiji i Ugandi. S druge strane, izveštaj naziva kinesku vladu „najvećim zloupotrebljivačem slobode interneta na svetu“, navodeći kao primer novo zakonodavstvo, koje kriminalizuje određene izraze na mreži i propisuje drakonske zatvorske kazne aktivistima zbog kritikovanja države na mreži – uključujući i kaznu od 18 godina izrečenu jednom aktivisti zbog kritikovanja vladinih mera za suzbijanje pandemije virusa Covid-19.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...