Finansijska pomoć stiže od 1. jula 2023. do 31. decembra 2027. godine

Švedska predstavila plan od 522 miliona evra za obnovu Ukrajine

SvetVesti

17.7.2023 16:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Švedska predstavila plan od 522 miliona evra za obnovu Ukrajine Švedska predstavila plan od 522 miliona evra za obnovu Ukrajine
Švedska vlada predstavila je danas višegodišnji plan pomoći i rekonstrukcije Ukrajine, vredan šest milijardi švedskih kruna (oko 522 miliona evra). Ukrajini će od 1.... Švedska predstavila plan od 522 miliona evra za obnovu Ukrajine

Švedska vlada predstavila je danas višegodišnji plan pomoći i rekonstrukcije Ukrajine, vredan šest milijardi švedskih kruna (oko 522 miliona evra).

Ukrajini će od 1. jula 2023. i 31. decembra 2027. godine biti dodeljeno šest milijardi kruna kao deo „istorijske strategije“, rekao je novinarima švedski ministar spoljne trgovine i međunarodne pomoći Johan Forsel (Johan Forssell).

Prema njegovim rečima, ta suma od šest milijardi je samo osnova jer će se povećavati. Cilj je da se taj novac iskoristi za obnovu Ukrajine, prenosi Beta.

„Naša ambicija nije da obnovimo ono što je postojalo, već da izgradimo nešto novo…“, rekao je Forsel.

Sredstva će biti uložena u infrastrukturu zemlje, kao što su zdravstvene i obrazovne ustanove. Pristup Ukrajine obnovljivoj energiji će, takođe, biti promovisan kroz ovu strategiju.

Ideja je i da se podstakne ekonomska razmena između dve zemlje, ali i unutar same Ukrajine, posebno stimulisanjem preduzetništva, borbom protiv korupcije i radom na većoj transparentnosti.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Švedska je najavila 4,7 milijardi švedskih kruna civilne i humanitarne pomoći, pored približno 17 milijardi kruna vojne pomoći.

  • ELLA

    17.7.2023 #1 Author

    Uvukli ih u rat ginu I licemerno I’m obnavljaju gradove

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...