Indijskoj kompaniji potrebno produženje dospeća duga

Adani u akciji refinansiranja kredita

Firme u fokusuSvet

13.6.2023 15:12 Autor: Vladimir Jokanović 1

Adani u akciji refinansiranja kredita Adani u akciji refinansiranja kredita
Adani Group ušla je u pregovore sa zajmodavcima, uključujući globalne banke, kako bi refinansirala oko 3,8 milijardi dolara kredita koji je uzela prošle godine... Adani u akciji refinansiranja kredita

Adani Group ušla je u pregovore sa zajmodavcima, uključujući globalne banke, kako bi refinansirala oko 3,8 milijardi dolara kredita koji je uzela prošle godine za kupovinu kompanije Ambuja Cements Ltd.

Prema navodima izvora na koje se poziva Bloomberg, konglomerat indijskog tajkuna Gautama Adanija razmatra pretvaranje prvobitnog kredita u dug sa dužim rokom dospeća. Izvori ističu da ne mogu da budu identifikovani jer su njihova saznanja iz privatnih razgovora.

Pokušaj refinansiranja kredita predstavlja važan test poverenja u Adani Group, jer nije sasvim izvesno otvaranje globalnih kreditnih linija za Adani Group, koju je u januaru američki „short seller“ Hindenburg optužio za široko rasprostranjenje korporativne malverzacije, zbog čega je indijska kompanija odmah izgubila više od 100 milijardi dolara vrednosti.


Gautam Adani navodno očekuje da će proces refinansiranja završiti u roku tri do četiri meseca uz učešće više kreditora. U pregovorima su Barclays Plc, Deutsche Bank AG, Standard Chartered Plc i Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.

Foto: Beta/AP

Ukoliko se plan bude ostvario, bio bi to znak da se Adani Group vraća uobičajenom poslovanju nakon nekoliko meseci kontrole štete od oštrog napada Hindenburga. Akcije Adani Group u jednom trenutku su izgubile 150 milijardi dolara vrednosti. Akcije kompanije značajno su ojačale u martu nakon što je Adani Group obavestila poverioce da je obezbedila pozajmicu tri milijarde dolara iz jednog državnog fonda.

Komisija eksperata koju je imenovao indijski Vrhovni sud navela je prošlog meseca u izveštaju da nema regulatornih nepravilnosti u slučajevima promene vrednosti akcija Adani Group. Očekuje se da u avgustu indijska sužba za nadzor hartija od vrednosti objavi ocenu pravilnosti transakcija kompanije.

Hindenburg Research naveo je u izveštaju da je nakon dvogodišnje istrage, indijski konglomerat optužen za „drsku manipulaciju akcijama i šemu računovodstvenih prevara tokom decenija“. Adani Group odlučno je demantovala optužbe, tvrdeći da su „ništa osim laži prevranata sa Menhetna“ u odgovoru na 413 stranica, koji je trebalo da umiri investitore i obuzda brzu rasprodaju akcija, preneo je tom prilikom CNBC.

Hindenburg je reagovao ocenom da je Adani Group „predvidivo pokušala da skrene pažnju sa suštinskih pitanja i umesto toga podstakla nacionalistički narativ, tvrdeći da je naš izveštaj bio proračunati napad na Indiju“. Bez obzira na to, Hindenburg Research imala je određeni motiv da obori vrednost akcija Adani Group, budući da se bavi „short sellingom“ ili kratkom prodajom.

„Short selling“ je berzanska taktika zarade na akcijama koje gube vrednost. Ukratko, investitor pozajmljuje od brokera akcije kompanije za koje veruje da će izgubiti vrednost i odmah ih prodaje na tržištu, a onda čeka njihov pad. Kada akcije izgube vrednost, investitor ih kupuje po nižoj ceni i vraća ih brokeru, a razliku u novcu zadržava za sebe. Investitor plaća brokeru proviziju, čija visina zavisi od dužine perioda pozajmice.

  • MARA

    14.6.2023 #1 Author

    Nekada je to najbolje resenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...