ekonomisti upozorili na moguće usporavanje rasta

Američki BDP porastao manje od prvobitne procene

Svet

31.8.2023 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američki BDP porastao manje od prvobitne procene Američki BDP porastao manje od prvobitne procene
Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država porastao je manje od prvobitno procenjenog u drugom kvartalu ove godine, prema revidiranim podacima američkog Ministarstva trgovine.... Američki BDP porastao manje od prvobitne procene

Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država porastao je manje od prvobitno procenjenog u drugom kvartalu ove godine, prema revidiranim podacima američkog Ministarstva trgovine.

Kako su izračunali američki ekonomski rast je iznosi 2,1 odsto na godišnjem nivou, umesto 2,4 odsto u julskoj proceni, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Ministarstvo je pritom napomenulo da korigovani podaci odražavaju manje formiranje zaliha i ulaganja u dugotrajnu imovinu u privatnom sektoru. Procena rasta BDP-a bila bi revidirana još dublje naniže da se nije izračunalo da je u drugom tromesečju bilo više javne potrošnje nego što se dosad računalo.

U drugom tromesečju rast američke ekonomije uglavnom je bio podstaknut investicijama. U međuvremenu je smanjen izvoz, a usporila je i privatna potrošnja.

Bez obzira na prema dolje revidirane podatke, rast američke ekonomije u drugom tromesečju ostaje nešto iznad nivoa iz prvog tromesečja.

Ekonomisti već neko vreme upozoravaju da je moguće usporavanje rasta. U borbi protiv inflacije, američka centralna banka Fed je u poslednjem periodu naglo povećala ključnu kamatnu stopu, koja je trenutno na najvišem nivou u 22 godine.

Američka ekonomija do sada se pokazalo otpornijom od očekivanog, što podstiče nade da će SAD svesti inflaciju na podnošljive nivoe bez skliznuća u recesiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...