u berzanskom listiranju proizvođača čipova učestvovali svi giganti IT industrije

Arm procenjen na 54,5 milijardi dolara

BerzaInvesticijeSvet

14.9.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Arm procenjen na 54,5 milijardi dolara Arm procenjen na 54,5 milijardi dolara
Proizvođač mirkočipova Arm Holdings obezbedio je tržišnu procenu od 54,5 milijardi dolara u svojoj inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) u SAD u sredu, sedam godina... Arm procenjen na 54,5 milijardi dolara

Proizvođač mirkočipova Arm Holdings obezbedio je tržišnu procenu od 54,5 milijardi dolara u svojoj inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) u SAD u sredu, sedam godina nakon što je njen vlasnik SoftBank Group preuzeo u privatno vlasništvo za 32 milijarde dolara.

IPO predstavlja pad u odnosu na raniju procenu od 64 milijarde dolara po kojoj je SoftBank prošlog meseca kupila 25 odsto udela koji joj je nedostajao, od Vision fonda.

Ipak, čak i sa ovom nižom procenom, SoftBank je “prošla bolje” od prošlogodišnje procene tokom propalih pregovora o prodaji Arma kompaniji Nvidia za 40 milijardi dolara.

Kako piše Wall Street Journal, Arm je svoj IPO ocenio na 51 dolar po akciji, prikupivši 4,87 milijardi dolara za SoftBank na osnovu 95,5 miliona prodatih akcija, saopštila je kompanija u sredu. Akcije Arma bi trebalo da počnu da se trguju u Njujorku u četvrtak u redovnom trgovanju.

Među ulagačima u IPO Arma nalaze se Apple, Nvidia, Alphabet, AMD, Intel i Samsung.

Reuters je u utorak prvi izvestio da je Arm dobio dovoljno podrške od investitora da obezbedi barem gornji deo raspona cena između 47 i 51 dolara po akciji u svojoj inicijalnoj javnoj ponudi, uključujući i mogućnost da se cena akcija dobije iznad tog dometa.

Arm je prošle nedelje ubrzao marketinške napore, nastojeći da ubedi investitore da je ispred njega rast, izvan tržišta mobilnih telefona, kojim dominira sa udelom od 99 odsto.

Slaba potražnja za mobilnim uređajima tokom globalnog ekonomskog usporavanja dovela je do stagnacije prihoda kompanije Arm. Ukupna prodaja je iznosila 2,68 milijardi dolara u 12 meseci do kraja marta, u poređenju sa 2,7 milijardi dolara u prethodnom periodu.

Arm je prošlog četvrtka rekao potencijalnim investitorima u Njujorku da se očekuje da će tržište računarstva u oblaku, u kojem ima samo 10 odsto udela i samim tim više prostora za širenje, rasti po godišnjoj stopi od 17 procenata do 2025. godine, delom zahvaljujući napretku u oblasti veštačke inteligencije. Predviđa se da će se automobilsko tržište proširiti za 16 odsto u poređenju sa rastom od samo šest odsto koji se očekuje za tržište mobilnih uređaja.

Arm je takođe rekao investitorima da su se njegove naknade za autorske naknade, koje čine većinu njegovih prihoda, akumulirale otkako je počela da ih prikuplja početkom 1990-ih. Prihod od honorara iznosio je 1,68 milijardi dolara u poslednjoj fiskalnoj godini, u odnosu na 1,56 milijardi dolara godinu dana ranije.

Investitori su, s druge strane, zabrinuto zbog Armove izloženost Kini, imajući u vidu geopolitičke tenzije sa Sjedinjenim Američkim Državama koje su dovele do trke za obezbeđivanje snabdevanja čipovima. Prodaja u Kini doprinela je sa 24,5 odsto Armovog prihoda od 2,68 milijardi dolara u fiskalnoj 2023. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...