Raste pritisak na američkog predsednika da se odrekne kandidature

Bajden na korak od odustajanja od izbora

AnalizaSvet

4.7.2024 13:41 Autor: Vladimir Jokanović 3

Bajden na korak od odustajanja od izbora Bajden na korak od odustajanja od izbora
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) očajnički se bori da zadrži status kandidata svoje Demokratske stranke za ovogodišnje predsedničke izbore i spasi svoju političku... Bajden na korak od odustajanja od izbora

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) očajnički se bori da zadrži status kandidata svoje Demokratske stranke za ovogodišnje predsedničke izbore i spasi svoju političku karijeru. Međutim, Bajden se suočava sa rastućim nezadovoljstvom među demokratama koji sumnjaju da on može pobediti Donalda Trampa (Donald Trump) nakon lošeg nastupa u prvoj TV debati prošle nedelje.

Nijednom američkom predsedniku nije bio toliko potreban državni praznik kao što je Džou Bajdenu bio potreban ovaj 4. jul, ocenjuje CNN. Bajden će tokom Dana nezavisnosti okupiti članove porodice koji će biti ključni za njegove buduće odluke o kampanji za reizbor u Beloj kući. Bajdenu je praznik dobrodošao u pokušaju da se konsoliduje za potencijalno najkritičnijih 48 sati u svojoj političkoj karijeri.

Bela kuća je u sredu podržala Bajdenovu tvrdnju da je bio iscrpljen od dva putovanja u Evropu u junu. S obzirom na to da je predsednik bio u SAD više od nedelju dana u trenutku debate, to je samo postavilo nova pitanja o tome da li je sposoban za teške zahteve predsedništva, koje često zahteva duga putovanja.

Ideja da bi odložena iscrpljenost, u kombinaciji sa prehladom koju su njegovi saradnici spomenuli da je imao, mogla da prouzrokuje da Bajden (81) zastane usred rečenica i ne uspe da iznese koherentne argumente o osnovnim pitanjima svoje kampanje, nije učinila ništa da zaustavi njegov politički pad.

Sreda je bila još jedan težak dan za Bajdena, dok se njegova kampanja urušavala, jer je pažnja bila usmerena na njegove psihofizičke sposobnosti, umesto na njegovo upozorenje na ozbiljnu pretnju demokratiji i političkim slobodama Amerike, koje predstavlja Tramp.

Foto: Pixabay.com

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer (Karine Jean-Pierre) iznela je u sredu novo objašnjenje zašto je Bajden bio loš tokom debate u Atlanti, za koje je insistirala da nije izgovor. „Ono što želim da kažem je, to je bio džet leg i prehlada, zar ne? To su dve stvari koje su se desile, i čuli ste to u njegovom glasu kada je debatovao“, rekla je ona.

Na kraju dana punog žestokih udaraca za aktuelnog predsednika, visoki zvaničnik administracije rekao je da je postepeno erodiranje podrške među demokratama podseća na „talase koji udaraju o obalu“. Prema informacijama iz Bele kuće, povlačenje Bajdena iz predsedničke trke najpre su zatražili donatori, a zatim i zvaničnici.

Na kraju su ankete pokazale pad njegove popularnosti, što pojačava otpor njegovoj kandidaturi. Prema rezultatima ispitivanja koje su sproveli američki llistovi New York Times i Wall Street Journal, Tramp ima šest (49:43) do devet procenata prednosti u odnosu na Bajdena. Neki od najuticajnijih demokratskih kongresmena javno su zatražili od Bajdena da se povuče iz trke, ali neki su ga podržali, upozoravajući na rizik od haosa koji bi mogao da nastane ako on odustane.

Od Bajdena se očekuje da se ubrzo posle praznika obrati naciji i kaže šta je odlučio, a to bi pre moglo da bude odustajanje, nego dalje insistiranje na predsedničkoj kampanji. Među nekoliko demokratskih političara koji se pominju kao moguća zamena za Bajdena je i zamenica predsednika Kamala Haris (Kamala Harris), iako se njena popularnost ocenjuje čak i nižom od Bajdenove.

Analitičari su u sredu ocenili da je Trampova kampanja počela da kalibriše koliko bi on trebalo da se prilagodi ako Bajden odustane od reizbora. Čelnici njegove kampanje izdali su upozorenje da bi svaki zamenski kandidat mogao očekivati oštre kritike zbog skrivanja „istine od američke javnosti“ o Bajdenovom stanju. „Svi su oni lagali o kognitivnom stanju Džoa Bajdena i podržavali njegove katastrofalne politike u poslednje četiri godine, posebno Kamala Haris“, saopštio je Trampov izborni štab.

  • meli77

    4.7.2024 #1 Author

    Ipak su to velike godine da neko vodi državu

    Odgovori

  • SENSEI

    5.7.2024 #2 Author

    Biće ovo teška borba između republikanaca i demokrata

    Odgovori

  • NELY

    6.7.2024 #3 Author

    svakako ne moze da prati desavanja, covek spava , vreme mu je za penziju..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.