Američka vlada opet izbegla blokadu

Bajden potpisao zakon o privremenom državnom finansiranju

Svet

17.11.2023 10:18 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajden potpisao zakon o privremenom državnom finansiranju Bajden potpisao zakon o privremenom državnom finansiranju
Američki predsednika Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je u četvrtak predlog zakona o privremenoj potrošnji dan pre mogućeg zatvaranja vlade, čime je borba sa... Bajden potpisao zakon o privremenom državnom finansiranju

Američki predsednika Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je u četvrtak predlog zakona o privremenoj potrošnji dan pre mogućeg zatvaranja vlade, čime je borba sa republikancima u Kongresu oko saveznog budžeta odložena za iduću godinu, dok je ratna pomoć za Ukrajinu o Izrael ovog puta izostala.

Mera privremene potrošnje prošla je ove nedelje u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa, obezbeđujući da vlada nastavi rad do sezone božićnih i novogodišnjih praznika, što potencijalno daje vremena zakonodavcima dve stranke da reše svoje velike razlije u pogledu nivoa vladine potrošnje za tekuću fiskalnu godinu, prenosi AP.

Bajden je potpisao zakon u San Francisku, gde se održava samit zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC). Paket potrošnje zadržava vladino finansiranje na sadašnjem nivou još dva meseca dok se pregovara o dugoročnom paketu. Rokovi za finansiranje vladinih agencija ističu 19. januara, odnosno 2. februara, što su novi datumi za eventualnu blokadu vlade.

Pristup privremenog finansiranja predložio je novi predstavnik Predstavničkog doma Kongresa, republikanac Majk Džonson (Mike Johnson). Predlog je dobio podršku svih osim jednog demokrate i 10 republikanaca. Džonson je obećao da neće podržati dalje mere zabrane finansiranja, a zakon o privremenom finansiranju predstavio je kao osnov za usaglašavanje potrošnje sledeće godine.

Račun potrošnje ne uključuje zahtev Bele kuće od oko 106 milijardi dolara za ratnu pomoć za Izrael i Ukrajinu, niti obezbeđuje humanitarno finansiranje Palestinaca i druge dodatne zahteve, uključujući novac za bezbednost granica.

Tokom proleća i leta, SAD su rizikovale da ne uplate dug nakon što su republikanci odbili da podignu gornju granicu duga, osim ukoliko demokrate ne ispune njihove zahteve za smanjenje budžeta. Podsetimo, Kongres je usvojio privremeni zakon o potrošnji u trajanju 45 dana, neposredno pre isteka roka za usvajanje budžeta za narednu godinu 30. septembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...