Novi rast napetosti između Pekinga i Vašingtona

Bajden potpisao zakon o zabrani TikToka

Firme u fokusuSvet

25.4.2024 11:27 Autor: Vladimir Jokanović 5

Bajden potpisao zakon o zabrani TikToka Bajden potpisao zakon o zabrani TikToka
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je zakon koji bi mogao primorati kinesku ByteDance, matičnu kompaniju TikToka, da se odrekne ove platforme za... Bajden potpisao zakon o zabrani TikToka

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je zakon koji bi mogao primorati kinesku ByteDance, matičnu kompaniju TikToka, da se odrekne ove platforme za deljenje video snimaka, čime je dodatno povećana napetost između Vašingtona i Pekinga.

Zakon, koji je ranije ove nedelje usvojen u američkom Senatu, deo je zakona o bezbednosnog paketa od 95 milijardi dolara, koji je uglavnom namenjen finansiranju Ukrajine, Izraela i Tajvana, prenosi Financial Times. Zakon takođe predviđa zabranu da se TikTok nalazi u prodavnicama aplikacija, osim ako platforma ne bude prodata.

Zabrana će stupiti na snagu za 270 dana, izuzev ako ByteDance proda TikTok nekoj nekineskoj kompaniji. Pristup internetu TikToku biće blokiran u SAD. TikTok je najavio da će pokrenuti pravne akcije da blokira zakon. Zakon bi funkcionisao tako što bi nametao građanske kazne prodavnicama aplikacija poput Apple Store i Google Play ako distribuiraju ili ažuriraju TikTok. Provajderi internet usluga bili bi obavezni da blokiraju pristup TikToku na internetu.

Iako bi prodavnice aplikacija i internet provajderi bili sprečeni da distribuiraju TikTok, pojedinačni korisnici ne bi bili podložni bilo kakvoj pravnoj sankciji. Nacionalna zabrana aplikacije ili veb sajta uglavnom je neistražena teritorija za SAD, iako je u poslednjim godinama bilo nekih presedana na saveznom i državnim nivoima.

Aplikacija TikTok već je preuzeta na oko 170 miliona telefona u SAD, njenom najvećem globalnom tržištu i ne bi nestala sa tih telefona ako zabrana stupi na snagu. Međutim, postojeći korisnici ne bi mogli da ažuriraju aplikaciju niti je ponovo preuzeti ako je izbrišu ili ako žele da je instaliraju na novom telefonu. Blokiranjem pristupa ažuriranjima, aplikacija bi vremenom zastarela.

TikTok tvrdi da njegovu platformu koristi više od sedam miliona malih biznisa u SAD, da ima veće stope angažovanja nego druge društvene mreže, što znači da brendovima pruža veću šansu za viralni uspeh, kao i pristup više od milijardu aktivnih mesečnih korisnika širom sveta. Zabrana bi mogla biti dobra stvar za direktne konkurente TikToka u dominaciji socijalne trgovine, kao što su Instagram Shopping i Amazon Inspire, koji su lansirani 2022. godine.

Uskoro nakon što je Bajden potpisao zakon u sredu, TikTok je izdao saopštenje u kome navodi da će podneti pravnu žalbu protiv onoga što opisuje kao „neustavan zakon“. Takva tužba mora biti podneta u roku od 165 dana od stupanja zakona na snagu. Pouzdan način da TikTok izbegne zabranu je prodaja koja odvaja aplikaciju i njene podatke o korisnicima iz SAD od kineske matične kompanije. Međutim, to je malo verovatno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...