Taktički odabran momenat pred izbore za američki kongres

Bajden spreman da ove nedelje nastavi prodaju nafte iz strateških rezervi

Svet

18.10.2022 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Bajden spreman da ove nedelje nastavi prodaju nafte iz strateških rezervi Bajden spreman da ove nedelje nastavi prodaju nafte iz strateških rezervi
Administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) planira da proda naftu iz Strateških rezervi nafte (Strategic petroleum reserve – SPR) u pokušaju da smanji cene goriva... Bajden spreman da ove nedelje nastavi prodaju nafte iz strateških rezervi

Administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) planira da proda naftu iz Strateških rezervi nafte (Strategic petroleum reserve – SPR) u pokušaju da smanji cene goriva pre izbora za Kongres sledećeg meseca, izjavila su tri neimenovana izvora za Reuters.

Zvanično saopštenje američkog predsednika očekuje se ove nedelje kao deo odgovora na trendove na svetskim tržištima i razvoj situacije na ukrajinskom frontu.

Prodajom iz SPR bi se plasiralo preostalih 14 miliona barela od Bajdenovog ranije najavljenog, i najvećeg do sada, oslobađanja iz rezervi od ukupno 180 miliona barela, koje je započelo u maju.

Administracija je takođe razgovarala sa naftnim kompanijama o prodaji dodatnih 26 miliona barela od prodaje koju je odobrio Kongres u fiskalnoj 2023. godini, koja je počela 1. oktobra.

Ministarstvo energetike će takođe objaviti dodatne detalje o eventualnom otkupu nafte, odražavajući želju Bele kuće da se bori protiv rasta cena na pumpama uz podršku domaćim proizvođačima.

Rastuće maloprodajne cene benzina pomogle su da se inflacija podigne na najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija, predstavljajući rizik za Bajdena i njegove kolege demokrate uoči izbora za Kongres na sredini predsedničkog mandata 8. novembra, na kojima nastoje da zadrže većininski udeo.

Bajden je prošle nedelje rekao da su cene benzina previsoke i da će ove nedelje imati više da kaže o smanjenju troškova. Dejvid Turk (David Turk), zamenik ministra za energetiku, takođe je prošle nedelje rekao da aktuelna američka administracija može iskoristiti SPR u narednim nedeljama i mesecima po potrebi za stabilizaciju tržišta nafte.

Administracija je razgovarala sa energetskim kompanijama o otkupu nafte do 2025. godine, kako bi popunila rezerve u fondovima SPR-a, rekli su izvori, nakon što je Bajden u martu najavio najveću prodaju ikada.

  • GOCA BG

    18.10.2022 #1 Author

    Naravno,uvek pred izbore sve moze…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    19.10.2022 #2 Author

    Kao da Bajden zna šta je strateški i šta je nafta

    Odgovori

  • Zoki

    22.10.2022 #3 Author

    Cena nafte pada a gorivo poskupljuje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...