najviši nivo u poslednje 22 godine

Banka Kanade posle šest meseci pauze ponovo povećala kamatne stope

BankeSvet

7.7.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banka Kanade posle šest meseci pauze ponovo povećala kamatne stope Banka Kanade posle šest meseci pauze ponovo povećala kamatne stope
Banka Kanade podigla je svoju prekonoćnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 4,75 odsto, što je prvo povećanje od januara. Ključna kamatna stopa... Banka Kanade posle šest meseci pauze ponovo povećala kamatne stope

Banka Kanade podigla je svoju prekonoćnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 4,75 odsto, što je prvo povećanje od januara. Ključna kamatna stopa centralne banke Kanade nije bila ovako visoka još od aprila 2001. godine.

Nekoliko faktora je dovelo do odluke banke da podigne ključnu kamatnu stopu, uključujući ekonomski rast u Kanadi. Bruto domaći proizvod premašio je očekivanja u prvom kvartalu ove godine i porastao je za 3,1 odsto.

Centralna banka kaže da se tražnja u privredi oporavila, uz iznenađujuće jaku potrošnju građana. Aktivnost na tržištu nekretnina ponovo je porasla, dok kanadsko tržište rada ostaje zategnuto, piše Reuters.

„Sve u svemu, višak tražnje u privredi izgleda uporniji nego što se očekivalo“, navodi se u saopštenju.

U aprilu je inflacija porasla prvi put u poslednjih 10 meseci na 4,4 odsto. Banka i dalje očekuje da će inflacija pasti na 3,0 procenta do ovog leta, ali i dalje postoji zabrinutost da bi mogla duže vreme da se zaglavi iznad ciljana dva procenta.

„Robne cene nastavljaju da rastu uprkos nižim troškovima energije“, navodi se u saopštenju. „Inflacija cena usluga je takođe ostala povišena, što odražava snažnu potražnju i zategnuto tržište rada.”

Ministarka finansija Kristija Frilend (Chrystia Freeland) kaže da je Kanada ostvarila značajan napredak, pri čemu je inflacija pala sa vrhunca od 8,1 odsto prošle godine na 4,4 odsto u aprilu.

„Kanadska banka je predvidela da će inflacija pasti na 3,0 odsto ovog leta“, rekla je Frilend novinarima u sredu u Otavi. „Veoma smo blizu kraja teškog perioda i povratka na nisku stabilnu inflaciju i snažan rast.”

Savezna vlada se suočila sa kritikama opozicije zbog svoje fiskalne potrošnje.„Kako se stotine milijardi dolara državnog duga ‘udružuju’ sa ogromnim povećanjem kamatnih stopa, doći će do teške krize neplaćanja”, izjavio je lider konzervativaca Pjer Poaljevr (Pierre Poilievre).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...