Kompanija će biti preimenovana u ITMS Group

BAT prodaje poslovanje u Rusiji i Belorusiji

Svet

8.9.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BAT prodaje poslovanje u Rusiji i Belorusiji BAT prodaje poslovanje u Rusiji i Belorusiji
British American Tobacco (BAT) najavio je da će prodati svoje rusko i belorusko poslovanje konzorcijumu koji predvode menadžeri ruskog predstavništva. BAT se obavezao da... BAT prodaje poslovanje u Rusiji i Belorusiji

British American Tobacco (BAT) najavio je da će prodati svoje rusko i belorusko poslovanje konzorcijumu koji predvode menadžeri ruskog predstavništva.

BAT se obavezao da će napustiti Rusiju, četvrto najveće tržište cigareta na svetu, u martu prošle godine, neposredno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, piše SEEbiz.

Vlasnik Fabrike duvana Rovinj i fabrike u Vranju kontrolisao je nešto manje od 25 odsto ruskog tržišta duvana, a danas je objavio da je potpisao kupoprodajni ugovor.

„Nakon zaključivanja sporazuma, BAT više neće biti prisutan u Rusiji i Belorusiji i neće ostvarivati finansijsku dobit od prodaje na ovim tržištima“, navodi se u saopštenju, uz napomenu da bi transakcija trebalo da bude završena u oktobru.

Kompanija će biti preimenovana u ITMS Group, saopštio je BAT. Konzorcijum će posedovati zaštitni znak za BAT-ove brendove, uključujući tradicionalne duvanske proizvode i alternative, kao što je Vuse isparivač.

Kompanija BAT je izjavila da je zbog transfera već otpisala 763 miliona dolara u finansijskoj 2022. godini.

Vrednost transakcije nije precizirana, kao ni informacije o mogućoj naknadnoj kupovini kompanije BAT.  BAT je napomenuo da ne može dati više detalja.

Učešće Rusije i Belorusije u prihodima BAT-a iznosilo je oko 2,7 odsto u prvoj polovini ove godine, a udeo u korigovanoj poslovnoj dobiti 2,5 odsto, navodi se u saopštenju.

BAT ističe da su zbog transfera već otpisali 612 miliona funti (763 miliona dolara) u finansijskoj 2022. godini i rezervisali dodatnih 17 miliona funti troškova u prvoj polovini godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...